Verbijstering bij achterban ChristenUnie en CDA om uitwerking Moria-deal

Nieuws
Leden van coalitiepartijen ChristenUnie en CDA zijn niet te spreken over de uitwerking van de Moria-deal. Dat Nederland nu vluchtelingen opvangt die géén slachtoffer waren van de brand in het Griekse kamp, zou tegen de afspraak zijn. ‘Waarvoor heb je nog principes als je ze niet inzet?’
Auke van Eijsden
dinsdag 22 december 2020 om 21:04
Een demonstratie in Amsterdam, na de brand in vluchtelingenkamp Moria.
Een demonstratie in Amsterdam, na de brand in vluchtelingenkamp Moria. beeld anp / Remko de Waal

Den Haag

Het kabinet komt zijn beloftes niet na, vinden de partijleden. Ze wijzen erop dat vluchtelingen die vorige week in Nederland aankwamen niet – zoals aanvankelijk afgesproken – in vluchtelingenkamp Moria verbleven, maar op het Griekse vasteland (zie kader). Dat schiet veel prominente CDA- en ChristenUnie-leden in het verkeerde keelgat.

‘Ik ben teleurgesteld, verontrust en boos’, zegt Ben Bloem. ‘Hiermee mogen we absoluut niet akkoord gaan.’ Bloem is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Apeldoorn en staat op de kandidatenlijst voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Zijn partij heeft zich laten piepelen, vindt h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.