Luister naar

Vluchtelingen die in Nederland aankwamen, waren al statushouders in Griekenland

Nieuws
Vluchtelingen die vorige week vanuit Griekenland in Nederland aankwamen, hebben in Griekenland al een verblijfsvergunning gekregen. Dat is niet in lijn met het compromis dat de coalitiepartijen in september sloten over opvang. Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt dat niet erg. ‘We willen voorkomen dat we asielzoekers terug moeten sturen.’
Kees-Jan Oskam
dinsdag 22 december 2020 om 03:00 aangepast 08:37
Een vluchteling voor zijn tent in het nieuwe vluchtelingenkamp op Lesbos.
Een vluchteling voor zijn tent in het nieuwe vluchtelingenkamp op Lesbos. beeld afp / Anthi Pazianou

Den Haag

Na de brand in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, in september, besloot de coalitie om honderd asielzoekers uit Moria naar Nederland te laten komen. Op basis van de deal mochten oorspronkelijk enkel alleenstaande kinderen jonger dan veertien jaar en gezinnen met jonge kinderen komen. Ook moesten ze getroffen zijn door de brand in het vluchtelingenkamp. In ruil voor deze honderd asielzoekers zou Nederland honderd asielzoekers minder opvangen via het programma van de VN-vluchtelingenorganisatie.

Nu blijkt dat de vluchtelingen die vorige week in Nederland arriveerden, al een verblijfsvergunning hadden in Griekenland. Ook verbleven deze statushouders waarschijnlijk in Athene en niet op Moria.

Wel is de kans groot dat ze op Moria zijn geweest, maar waarschijnlijk waren ze daar al weg voor de brand, zegt Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk Nederland. ‘Vluchtelingen mogen pas weg uit die kampen als ze een verblijfsvergunning hebben. De procedures gaan niet zo snel, dus waarschijnlijk waren deze mensen al weg uit Moria toen de branden uitbraken. Zij zijn vanuit Athene naar Nederland gekomen, al zullen ze wel op Griekse eilanden als Lesbos en Samos hebben gezeten.’ VluchtelingenWerk krijgt verbaasde reacties van mensen. ‘Zij zien dat mensen in het kamp eerst slachtoffer waren van brand en nu water zitten te hozen. Ze vragen zich af hoe het kan dat de mensen daar niet vandaan komen.’

maakt niet uit

Voor Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, maakt het niet uit of Nederland statushouders of asielzoekers opneemt. ‘Als coalitie willen we voorkomen dat we asielzoekers terug moeten sturen naar Griekenland, want dan helpen we onder de streep nog niemand. Daarom is ervoor gekozen alleen statushouders of asielzoekers met een grote kans op een verblijfsvergunning te helpen. We kunnen niet overzien of de mensen die nu naar Nederland komen op Moria zaten ten tijde van de brand.’ Wel is het zo dat deze mensen in een vluchtelingenkamp op een Grieks eiland hebben gezeten, omdat bijna alle vluchtelingen die in Griekenland aankomen als eerste op de eilanden arriveren.

Ook vindt Voordewind het geen probleem dat de vluchtelingen uit Athene komen en niet direct uit Moria. ‘Ook in Athene zijn de voorzieningen ver onder de maat. Daar zitten mensen ook in kampen met slechte behuizing.'

De afspraken zijn een verbetering ten opzichte van het beleid van de laatste jaren, vindt Voordewind. ‘We deden niet meer mee aan de hervestigingsplannen van de Europese Unie. Dit jaar voor het eerst weer wel.'

De grootste zorg van Voordewind is of de rest van de tweede vijftig vluchtelingen wel voor de Kerst in Nederland arriveert. ‘Het gaat veel te langzaam. Ik snap dat corona en allerlei procedures niet meewerken, maar dan moet het kabinet extra ambtenaren sturen om deze mensen sneller hier te krijgen.'

Het ministerie van Justitie en Veiligheid was maandag niet bereikbaar voor commentaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.