Luister naar

Minister Grapperhaus zwijgt over afwijzing voorzitter toetsingscommissie euthanasie

Nieuws
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) wil niet uitleggen waarom hij jurist Miriam de Bontridder heeft afgewezen als voorzitter van een regionale toetsingscommissie voor euthanasie. Dat is volgens hem vertrouwelijk.
Eduard Sloot
woensdag 2 december 2020 om 03:00
Minister Grapperhaus
Minister Grapperhaus beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

De minister was dinsdag door D66 naar de Tweede Kamer geroepen om tekst en uitleg te geven over zijn besluit. D66-Kamerlid Pia Dijkstra sprak van een ‘ernstige kwestie’ en stelde dat het zelden voorkomt dat een kandidaat die is voorgedragen door de toetsingscommissie door de minister wordt afgewezen. Dijkstra vraagt zich af of de eerdere werkzaamheden van Bontridder voor stichting De Einder – die voorstander is van zelfeuthanasie – een rol hebben gespeeld in dat besluit.

Grapperhaus zei dat omwille van de privacy van de betrokkenen over deze besluiten geen mededelingen worden gedaan. ‘Ik vind dat het belang van het individu hier zwaarder weegt.’ De minister zei dat het kabinet jaarlijks heel veel benoemingen doet. ‘Over die benoemingen leggen wij ook nooit verantwoording af.’

Grapperhaus zei dat hij het besluit samen met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft genomen. Dat besluit is volgens hem geen formaliteit, maar gebonden aan criteria uit de euthanasiewet. Die schrijft voor dat leden worden benoemd ‘op grond van hun specifieke deskundigheid vanuit de eigen discipline op het terrein van de onderhavige problematiek, alsmede op grond van geschiktheid om een voorgelegd geval van verschillende kanten te bezien en aan abstract geformuleerde criteria te toetsen’.

‘Dat zijn echt de criteria waar wij ons aan houden’, aldus de bewindsman. Verder zei hij het als bewindsman belangrijk te vinden ‘dat je je eigen persoonlijke opvattingen over zoiets altijd aan de zijkant moet zetten’.

vervelend

Grapperhaus zei het vervelend te vinden dat het besluit over De Bontridder via de media naar buiten komt, terwijl hij het besluit nog niet in een vertrouwelijke brief heeft toegelicht aan de toetsingscommissie. Hij zei dat hij de huidige coördinerend voorzitter, Jacob Kohnstamm, al wel mondeling op de hoogte heeft gebracht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Bergkamp: besluit onderzoek Arib ‘zorgvuldig en rechtmatig’

Het besluit om een onderzoek naar PvdA-Kamerlid en voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in te stellen, is zorgvuldig en rechtmatig tot stand gekomen.

Afbeelding

ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’