Luister naar

Rutte vindt dat ons gedrag nog wel wat beter kan. Ruimere maatregelen met kerst lijken onwaarschijnlijk

Nieuws
Het gedrag van Nederlanders om het coronavirus te bestrijden, kan nog wel wat beter. Zo moet er beter gelet worden op de anderhalve meter afstand in de supermarkt én bij de ontvangst van gasten thuis.
Gerard Beverdam
woensdag 18 november 2020 om 03:00 aangepast 12:19
Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie over de coronacrisis, die hij samen met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf. Behalve de 'afstandsregel' is er ook nog gedragsverbetering te bereiken waar het gaat om méér thuiswerken, en het thuisblijven bij klachten. Het kabinet ziet bijvoorbeeld dat quarantaineregels niet altijd goed worden nageleefd.

Ook al zijn de aantallen coronabesmettingen flink aan het dalen, het kabinet huivert de voet van de rem te halen. Zowel Rutte als De Jonge gaf dinsdagavond volmondig toe dat dit afgelopen zomer te snel is gebeurd, waardoor een tweede golf van het coronavirus ruim baan kreeg. Er zijn nog 'veel te veel besmettingen' om nu de maatregelen al flink te versoepelen, aldus Rutte.

Het kabinet verwacht op basis van de huidige rekenmodellen dat pas half januari de situatie wordt bereikt waarin er 'slechts' 1200 besmettingen per dag zijn, en zo'n 3 opnames per dag op de intensive care. De afgelopen week waren er gemiddeld nog zo'n 5400 gemelde besmettingen per dag, en gemiddeld 32 ic-opnames.

gedeeltelijke lockdown

Vanaf donderdag vervalt het extra pakket dat het kabinet twee weken geleden afkondigde. Dat betekent bijvoorbeeld dat dierentuinen, pretparken, bibliotheken en zwembaden weer open kunnen, en dat mensen thuis niet twee, maar drie gasten per dag mogen ontvangen. In elk geval tot half december, maar waarschijnlijk tot in januari, blijven die regels van de 'gedeeltelijke lockdown' van kracht. Wel wil het kabinet op dinsdag 8 december bekijken of er íets meer kan richting Kerst. Maar wat dat zal zijn, lieten Rutte en De Jonge in het midden. Mogelijk mag een gedeelte van de horeca dan weer voorzichtig open.

Voor het sinterklaasfeest zijn de regels in elk geval duidelijk: feestjes moeten in kleine kring, mét anderhalve meter afstand. Wie het toch 'groter' wil vieren, moet dat op meerdere dagen na elkaar doen met telkens niet meer dan drie gasten over de vloer, zei Rutte. Of het met Kerst veel ruimer zal zijn, is onwaarschijnlijk. 'Met Kerst moeten we onszelf geen derde golf cadeau doen', zei minister De Jonge.

vaccin

Het kabinet gaat er intussen van uit dat de eerste vaccinaties tegen het coronavirus in de eerste maanden van 2021 gegeven kunnen worden. De Jonge benadrukte nog eens dat niemand zal worden gedwongen zich te laten vaccineren, 'maar we zullen alle dagen van de week benadrukken hoe belangrijk het is dat wél te doen'. Omdat er niet gelijk genoeg vaccins zullen zijn voor iedereen die dat wil, werkt de minister ook door aan flink meer testcapaciteit.

Vanaf 1 december kunnen ook mensen zónder klachten zich laten testen, als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon of een melding van de CoronaMelder-app hebben gekregen. Testen zij op de vijfde dag na het laatste contact met een besmet persoon negatief, dan hoeft de quarantaine niet te worden voortgezet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze nieuwkomers gaan voor BBB de provincie in: 'Die tweede B is voor ons minstens zo belangrijk'

Met 137 nieuwbakken politici gaat de BoerBurgerBeweging vandaag de twaalf Statenzalen in. Wie zijn de volksvertegen-woordigers van de club die belooft meer te zijn dan een boerenpartij, en hoe zijn ze klaargestoomd?

Afbeelding

Afrika hoeft abortus niet te verruimen, zegt minister, maar: 'Mensenrechten zijn niet exclusief westers'

Afrikaanse landen hoeven niet eerst de Europese normen en waarden over te nemen, voordat ze een handelsverdrag krijgen met de Europese Unie. Dat heeft minister Schreinemacher geantwoord op Kamervragen.

Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.