Luister naar

Kamer steunt voorstel ChristenUnie en CDA: er komt twee miljoen euro voor vrijheid van godsdienst

Nieuws
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van ChristenUnie en CDA om twee miljoen euro uit te trekken voor de aanpak van bedreiging van de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 11 november 2020 om 03:00 aangepast 08:10
Joël Voordewind
Joël Voordewind beeld anp / Bart Maat

Den Haag

De partijen dienen hiervoor vandaag een motie in tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken. Deze kan rekenen op meerderheidssteun dankzij coalitiegenoten D66 en VVD. Het geld is bestemd voor het werk van Ahmed Shaheed, de Speciale Rapporteur voor vrijheid van godsdienst of levensovertuiging van de Verenigde Naties (VN). ‘We mogen niet wennen aan berichten over christenvervolging. Er moet actie komen’, licht Tweede Kamerlid Martijn van Helvert van het CDA toe. ‘De maatschappij heeft een belangrijke rol om de nijpende situatie waarin christenen wereldwijd verkeren aan te pakken.’

ChristenUnie en CDA willen dat de twee miljoen extra wordt toegekend aan het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten, waar VN-gezant Shaheed onder valt. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie laat weten dat het geld hard nodig is omdat de VN Shaheed ‘amper’ budget hebben verschaft. ‘Deze man is bij de VN verantwoordelijk voor alles wat in de wereld met godsdienstvrijheid te maken heeft. Hij is hoogleraar en doet zijn werk als VN-gezant nu vooral in zijn vrije tijd. Hij krijgt maar vier reizen per jaar vergoed.' En dat heeft Voordewind verrast. 'Er is namelijk veel mis in de wereld als het gaat om godsdienstvrijheid. Als iemand zich van de islam tot het christendom bekeert staat daar in zo’n twaalf landen nog altijd de doodstraf op. In Pakistan worden christelijke en hindoeïstische meisjes ontvoerd als ze de islam de rug toe keren. Tijdens de pandemie zien we dat christenen zelfs extra worden achtergesteld, door hen bijvoorbeeld overheidshulp te onthouden. Dat is onbestaanbaar. We moeten opkomen voor hen die worden vervolgd vanwege hun geloof, waar ook ter wereld.'

lobbyen

Het budget van Nederland maakt de weg vrij voor meer onderzoek. ‘Ook kan de VN-gezant medewerkers aantrekken en lobbyen voor het aanpassen van wetgeving die godsdienstvrijheid bedreigt.’ Nederland is volgens Voordewind een van de weinige landen die geld vrijmaakt. ‘Amerika en Engeland geven kleine projectbijdragen, maar in Nederland heeft dit kabinet godsdienstvrijheid tot speerpunt verklaard.’ Van Helvert vult aan: ‘Met dit bedrag wordt goed onderzoek mogelijk. We hebben vanuit de Verenigde Naties data nodig om te weten wat er speelt op dat gebied van godsdienstvrijheid.’ De gezant kan zelf zijn aandachtsgebieden bepalen. ‘Zelf blijf ik bijvoorbeeld heel geïnteresseerd in de situatie in China, de vrijheid van religie en levensovertuiging staat daar zeer sterk onder druk. Het is lastig dat bevestigd te krijgen.’ Wat Van Helvert en Voordewind betreft komt er uiteindelijk een netwerk van gezanten die kennis gaan delen.

Nederland maakt geen onderscheid tussen (non-)religieuze groeperingen en spant zich zowel in voor de verbetering van de situatie van onderdrukte christelijke minderheden als die van baha'i, moslims, ongelovigen en andere groepen die kwetsbaar zijn voor discriminatie en vervolging, is te lezen in een brief die minister Stef Blok begin deze maand naar de Kamer stuurde. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.