*

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent

Slaap goed deze herfst

Het wisselen van de jaargetijden is vaak een onrustige periode in het leven. De warme zomer is definitief voorbij en de herfst dient zich onstuimig aan. Ook wordt men bij de abrupte temperatuurwisselingen sneller grieperig of verkouden. Wat doet u meestal als u zich minder fit voelt?

Het antwoord is vaak simpel: u gaat naar bed. Of dit nu overdag is of een avondje op tijd naar bed, slaap is het beste medicijn. Geen paracetamol of ibuprofen kan hier tegenop! Gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan slaap als een van de belangrijkste voorwaarden voor gezondheid en herstel besteed. De andere twee voorwaarden, voeding en beweging, zijn nu echt ingebakken in onze samenleving. Bij het investeren in gezond slapen kan nog weleens een drempel ontstaan.

APK voor uw matras

Eigenlijk wel vreemd: de auto waarin u rijdt gaat elk jaar verplicht naar de garage, maar onze eigen gezondheid, of het bed waarin we gemiddeld een derde van ons leven doorbrengen, niet. Wees kritisch en neem uw eigen matras onder de loep. Hoe oud is deze en is deze goed onderhouden? Een goed matras gaat gemiddeld tussen de acht en tien jaar mee. Hierna kunnen de materialen hun werkingskracht verliezen. Een topdekmatras, ook wel topmatras of topper, gaat ongeveer vijf jaar mee.

Kies bewust voor uw matras

Heeft uw matras last van kuilvorming, is uw matras te hard of is het gewoon tijd voor vernieuwing? Kies bewust voor uw matras en durf te investeren in de kwaliteit van uw nachtrust. Welk matras biedt wat u nodig heeft? Staat de hoogte van een matras bovenaan uw wensenlijst of heeft de aanpasbaarheid prioriteit? Wilt u een matras die goed ventileert of een die uit natuurlijke materialen bestaat? Deze slaapwensen worden door de slaapspecialisten bij Slaapboulevard Kwakernaat naast persoonlijke factoren gelegd (slaaphouding, lichaamsbouw, slaapklimaat, etc.) en samen met u gefilterd tot het perfecte matras.


illustratie - Kwakernaat

Slaaphouding

Gezond slapen hangt niet alleen af van een goed bed. Ook een goede slaaphouding is van essentieel belang. Wat is de impact van iedere nacht acht uur slapen in een verkeerde houding of op een verkeerde matras, verkeerd hoofdkussen of bed?

Onrustig slapen komt vaak door een te hard matras. Hierdoor ontstaat er te veel druk op de schouders en heupen, en kan uw ruggengraat niet zijn natuurlijke curve volgen. Zachter slapen is dan beter en werkt daarnaast drukverlagend. Let wel op dat uw matras niet té zacht is, hierdoor zal uw wervelkolom niet meer mooi recht liggen. Breng ook uw slaaphouding in kaart. Sommige houdingen lijken comfortabel, maar kunnen het lichaam juist belasten. Neem bijvoorbeeld buikslapen: door de verkeerde uitlijning van de schouders staan uw spieren onder spanning, waardoor nekklachten kunnen ontstaan.

Hoofdkussen

Bij een slechte slaaphouding hoeft niet per se uw matras de boosdoener te zijn. Neem ook eens uw hoofdkussen onder de loep. Slaapt u liever op uw zij, zorg er dan voor dat uw kussen niet te hoog is. Het mag niet dikker zijn dan vijftien centimeter. Idealiter moet de hoogte van uw kussen overeenkomen met de breedte van één schouder om uw nek in de juiste positie te houden. Als u een buikslaper bent, gebruik dan het dunste kussen dat u kunt vinden. Het is beter om helemaal niet in deze houding te slapen, aangezien de hele nacht met uw hoofd naar één kant gedraaid liggen, uw nek belast.

De grote schoonmaak

Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur u per nacht slaapt) maar juist om uw slaapkwaliteit (hoe effectief uw slaap is). Tijdens het slapen spoelen uw hersenen als het ware schoon. Een goede, diepe slaap betekent dat uw hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat u uw emoties van de dag goed kunt verwerken en dat u onthoudt wat u overdag hebt geleerd. Slecht of ondiep slapen vreet letterlijk aan de hersenen. Soms wordt u moe wakker, zelfs nadat u op tijd naar bed bent gegaan. Als u niet goed in uw diepe slaap kunt komen, rust u geestelijk slecht uit.


showroom - Kwakernaat

Bij Slaapboulevard Kwakernaat komen wij voor uw nachtrust graag ons bed uit. In onze showroom van 4000 m2, de grootste in regio Rotterdam en omstreken, vindt u de complete collecties van de beste beddenmerken terwijl u toch de zekerheden en service van de lokale specialist ontvangt. We zorgen ervoor dat u in het juiste bed slaapt en onder het juiste materiaal dekbed en textiel ligt. Want voor welk merk u ook kiest, we kijken samen met u naar de optimale samenstelling van uw bed en slaapkamer om ook in de donkerste herfstnachten tot een optimale nachtrust te komen. Uw nachtrust, onze zorg.

Slaapboulevard Kwakernaat

Boonsweg 7

Ind. Terrein Heinenoord

www.slaapboulevard.nl


Partnercontent

meer ‘Partnercontent’