23 februari 2023 om 14:38
Partnercontent

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent
Zending over Grenzen

Stapje voor stapje herbouwen Olga en Vyacheslav hun huis in Oekraïne

Vrijdag 24 februari was het één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Wij bezochten de regio Cherson om noodhulp te bieden en spraken Vyacheslav en Olga die daar wonen.

Ooit was het een bruisend en gezellig dorpje, maar zoals zoveel plaatsen in Oost-Oekraïne, is Posad-Pokrovskiy in de provincie Cherson inmiddels totaal verwoest. Overal waar je kijkt, liggen gebouwen in puin, staan half gemolesteerde kantoorblokken zonder dak en zijn huizen compleet verwoest. 


Auto rijdt door dorp in Cherson 

Uit de hel gevlucht

We ontmoeten Vyacheslav en Olga. Vyacheslav vertelt dat ze aan het begin van de oorlog uit Cherson gevlucht zijn. Door de allesvernietigende bombardementen raakten mensen gewond en stierven velen, omdat er geen mogelijkheid was ze naar het ziekenhuis te brengen. Vyacheslav zegt: ‘Op dat moment hadden we nooit kunnen denken met hoeveel kwaad en problemen we te maken zouden krijgen. Na enkele dagen -die voelden als de hel-, zijn we gevlucht, samen met vele dorpsgenoten.’

Toen Vyacheslav en Olga hoorden dat de regio Cherson deels bevrijd was, haastten ze zich terug naar huis. Andere dorpsbewoners, die ook teruggekeerd waren, verwelkomden hen met tranen van blijdschap, omdat ze hen heelhuids terugzagen. Vele andere buurtbewoners zijn omgekomen in de oorlog.

Olga laat ons met een verdrietig gezicht hun huis zien. Het heeft haar veel pijn gedaan, toen ze zag dat hun huis, tuin en schuur volledig in puin lagen. Van binnen lijkt hun huis net een vuilnisbelt. Er zit geen dak meer op en overal zitten gaten in. Vyacheslav werkt als aannemer en al zijn gereedschap en machines zijn vernield. Ze hebben geen andere plek waar ze naartoe kunnen, dus stapje voor stapje zullen ze alles weer moeten herbouwen. 


Olga en Vyacheslav voor hun huis 

Nog altijd hulp nodig

Eind 2022 hebben we in de regio Cherson 1.600 voedselpakketten, maaltijden, warme kleding, dekens, beddengoed, Bijbels, draagbare kachels en bouwmateriaal voor daken uitgedeeld. Ook aan Vyacheslav en Olga. Olga zucht: ‘Het is zo belangrijk om steun te krijgen. Elkaar steunen zorgt ervoor dat we in leven blijven.’

Er is nooit eerder zó’n moeilijke tijd geweest in Oekraïne. Wij geloven dat ons werk een krachtig instrument van God is. De hele natie schreeuwt om God en wij geloven dat Hij redding en zegen zal brengen. Wij willen samen met u doorgaan met het steunen van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne, die hun huis verloren hebben en met angst kijken naar wat de volgende dag zal brengen. Helpt u mee?


Oekraïne deelt voedsel en hulpgoederen uit

Steun Oekraïne en klik op onderstaande link: 

https://www.zendingovergrenzen.nl

Afbeelding

Coöperatief investeren met oog voor de toekomst

Investeringsfonds Tech Food en Health Holland (TFH) is 2023 goed begonnen. CEO Nick Jacobs verwacht dat het een impactvol kwartaal en jaar wordt met veelbelovende investeringen en stabiele investeerdersprofielen.

Afbeelding

Een uitvaartonderneming leiden met Christelijke toewijding. Bij Hess doen ze dat al sinds 1912

Christelijke toewijding in uitvaarten is meer dan een slogan. Het is een beleving die Hess uitvaartzorg zelf wil bieden. ‘Omdat wij denken dat je een uitvaart niet kunt vormgeven wanneer het je hart niet heeft.’

Afbeelding

‘WIJ MAKEN BEWUSTE KEUZES, PASSEND BIJ GOED RENTMEESTERSCHAP’

Geld. Al snel kan het ongemakkelijk voelen om erover te praten. Ook al is het verdiend of gegund. Het team van FlexxInvestments voelt dat haarfijn aan.

Afbeelding

‘De NPV probeert het maatschappelijk debat bij te sturen vanuit Bijbels perspectief’

De informatieavonden bezoeken ze graag, maar ook de bijdrage van de NPV aan het publieke debat vinden ze erg waardevol. ‘Het is goed om vanuit Bijbels perspectief te strijden voor de zorg voor het leven’

Afbeelding

God bracht Janneke (50) en Pim (52) via SamenChristen bij elkaar

‘Hoe het gevoel van verdriet en gebrokenheid plaats maakt voor verwondering’ . Janneke en Pim hebben allebei een scheiding doorgemaakt. Naast schaamte tegenover God, was er het gevoel van verdriet en gebrokenheid.

Afbeelding

Op eigen benen

Zondag is het Palmpasen: de slotzondag van de veertigdagentijd en de openingsdag naar de Stille Week. Veel mensen wijden deze periode aan inkeer en nadenken..

Afbeelding

Ontwikkelingshulp is nooit vergeefs, dankzij Pasen

De christenen in de vroege kerk lazen tijdens het paasfeest altijd uit Genesis 1.Wat er met de opstanding van Jezus gebeurde, zo beseften zij, had alles te maken met wat er bij de schepping was gebeurd.

Afbeelding

‘Wij willen geen hulp, maar kansen’

Het beeld is klassiek. Iemand heeft honger. Wat doe je dan? Geef je een vis? Of een hengel? Noodhulp is soms nodig, maarduurzame hulp zet veel meer zoden aan de dijk.

Afbeelding

Komt jouw slaapkamer door de keuring?

Voor je gezondheid is het belangrijk om je bed zo nu en dan onder de loep te nemen en te controleren of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Maar hoe weet je of bijvoorbeeld het matras aan vervanging toe is?