21 november 2022 om 04:57
Partnercontent

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent
Medair

Veel baby’s kunnen niet eens meer huilen

Somalië staat op de rand van de ergste hongersnood in een halve eeuw, zo waarschuwt het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef). Enorme kindersterfte dreigt.


Na vier mislukte regenseizoenen zakt Somalië weg in hongersnood. In het hele land zijn 7,8 miljoen mensen, bijna de helft van de bevolking, getroffen door de droogte, van wie 213.000 ernstig gevaar lopen te verhongeren, aldus de VN.

In augustus werden volgens Unicef 44.000 kinderen opgenomen in gezondheidsinstellingen in Somalië wegens ernstige acute ondervoeding.

Dit betekent dat ‘elke minuut een kind wordt opgenomen in een gezondheidscentrum voor de behandeling van ernstige acute ondervoeding’, zei Unicef-woordvoerder James Elder vanuit Somalië.

Veel kinderen kunnen die gezondheidscentra niet eens bereiken vanwege de onveilige omstandigheden in het land. ‘Als we niet ingrijpen zullen we geconfronteerd worden met kindersterfte op een schaal die in een halve eeuw niet meer is voorgekomen’, aldus Elder.‘

Ernstig ondervoede kinderen hebben tot 11 keer meer kans om te sterven aan diarree en mazelen dan goed gevoede kinderen. Met dergelijke percentages staat Somalië aan de rand van een tragedie met een omvang die in decennia niet is vertoond,’ benadrukte hij nog.


Alle hens aan dek
Dat zijn verschrikkelijke cijfers. Voor noodhulporganisaties in het land is het alle hens aan dek. Medair is één van die organisaties. Met lokale teams werkt de organisatie keihard aan het redden van zoveel mogelijk kinderlevens. Medair is gespecialiseerd in medische zorg, voedsel, schoon water en onderdak in noodsituaties. ‘De situatie is zo schrijnend’, vertelt Anki van Bruggen van Medair Nederland. ‘Het is hartverscheurend om te zien – zeker voor de moeders - dat baby’s zo verzwakt zijn dat ze niet eens meer kunnen huilen.’

In verschillende klinieken behandelt Medair ondervoede kinderen en moeders. Daarnaast is de organisatie betrokken bij een groot inentingsprogramma in het straatarme land. De meeste kinderen in Somalië zijn niet ingeënt tegen kinderziektes. Zeker niet de kinderen die in vluchtelingenkampen wonen.


In een van de kampen wonen de Somalische Milgo en haar 2-jarige zoon Omar (niet hun echte naam). Milgo is opgewonden omdat haar zoon een van de weinige kinderen in Somalië is die volledig ingeënt zijn tegen de gevaarlijke kinderziektes. ‘Ik heb ervoor gezorgd dat Omar volledig werd ingeënt nadat ik getuige was geweest van de dood van een van zijn neefjes, Aziz (niet zijn echte naam), die nooit was ingeënt. Hij kreeg een ziekte waarvan we later hoorden we dat het de mazelen waren’. Ze voegt eraan toe dat de mensen in hun familie, net zoals veel Somalische gezinnen, heel sceptisch stonden tegenover het vaccineren van hun kinderen.


Milgo herinnert zich dat zelfs toen Aziz koortsig werd, hoestte, een loopneus had, rode ogen, een pijnlijke keel en huiduitslag, zijn ouders nooit medische hulp zochten maar kozen voor traditionele geneeswijzen, die nooit werkten. Uiteindelijk stierf Aziz. ‘In die tijd wist ik niets van inentingen en toen ik zwanger werd van Omar, weigerde ook ik het tetanusvaccin te nemen dat normaal gesproken aan zwangere vrouwen wordt gegeven,’ bekent ze.

Maar al snel kwam Milgo in contact met de vrijwilligers van Medair, die voorlichting gaven over het belang van inenting van kinderen tegen ziekten die voorkomen kunnen worden door inentingen. Ziekten zoals tuberculose, difterie, hepatitis B, mazelen, kinkhoest, polio en tetanus.

De vrijwilligers van Medair gaven de gezondheidsvoorlichting in het Somalisch en illustreerden met foto’s het belang van vaccinatie en de mogelijke gevolgen als een kind niet wordt ingeënt. Ze moedigden zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven aan om zichzelf en hun kinderen te laten inenten. ‘Ik besefte dat ik het helemaal mis had met mijn weigering van de inentingen. Nu begrijp ik dat je je baby alleen maar beschermt door hem te laten inenten,’ zegt Milgo. ‘Ik heb Omar laten vaccineren’. Trots toont ze Omars vaccinatiekaart.

Milgo is vol lof over het werk van Medair en de onvermoeibare inzet van de vrijwilligers. ‘Het is alsof ze ons een weg wijzen van een donker leven naar een leven met licht’. Zo belangrijk vindt ze de kennis over ziektes en het voorkomen daarvan die ze leert. Zelf kreeg ze onlangs haar tweede tetanusprik.

Medair is één van de belangrijkste spelers die samen met het ministerie van Volksgezondheid in Somalië en andere hulporganisaties het uitgebreide inentingsprogramma tegen kinderziektes uitvoert. Medair ondersteunt 12 medische centra en meer dan 30 mobiele klinieken waar kinderen en zwangere vrouwen gratis vaccinaties kunnen krijgen. In 2021 werden hier meer dan 16.000 kinderen ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes. 

Behalve het inentingsprogramma werkt Medair in Somalië en twaalf andere landen met programma’s voor medische zorg, onderdak, water, sanitair, voedsel en de behandeling van ondervoede kinderen.Medair

Wereldwijd blijkt uit rapporten dat 19,4 miljoen kinderen nog steeds niet zijn ingeënt met de basisvaccins, vooral in landen met een laag of gemiddeld inkomen, waaronder Somalië. De lange periodes van interne conflicten en natuurrampen hebben de vaccinatiegraad hier negatief beïnvloed.
In Somalië wordt de vaccinatiegraad voor de belangrijkste kinderziekten geschat op slechts 30-40%.

medair.org

Afbeelding

‘WIJ MAKEN BEWUSTE KEUZES, PASSEND BIJ GOED RENTMEESTERSCHAP’

Geld. Al snel kan het ongemakkelijk voelen om erover te praten. Ook al is het verdiend of gegund. Het team van FlexxInvestments voelt dat haarfijn aan.

Afbeelding

‘De NPV probeert het maatschappelijk debat bij te sturen vanuit Bijbels perspectief’

De informatieavonden bezoeken ze graag, maar ook de bijdrage van de NPV aan het publieke debat vinden ze erg waardevol. ‘Het is goed om vanuit Bijbels perspectief te strijden voor de zorg voor het leven’

Afbeelding

God bracht Janneke (50) en Pim (52) via SamenChristen bij elkaar

‘Hoe het gevoel van verdriet en gebrokenheid plaats maakt voor verwondering’ . Janneke en Pim hebben allebei een scheiding doorgemaakt. Naast schaamte tegenover God, was er het gevoel van verdriet en gebrokenheid.

Afbeelding

Op eigen benen

Zondag is het Palmpasen: de slotzondag van de veertigdagentijd en de openingsdag naar de Stille Week. Veel mensen wijden deze periode aan inkeer en nadenken..

Afbeelding

Ontwikkelingshulp is nooit vergeefs, dankzij Pasen

De christenen in de vroege kerk lazen tijdens het paasfeest altijd uit Genesis 1.Wat er met de opstanding van Jezus gebeurde, zo beseften zij, had alles te maken met wat er bij de schepping was gebeurd.

Afbeelding

‘Wij willen geen hulp, maar kansen’

Het beeld is klassiek. Iemand heeft honger. Wat doe je dan? Geef je een vis? Of een hengel? Noodhulp is soms nodig, maarduurzame hulp zet veel meer zoden aan de dijk.

Afbeelding

Komt jouw slaapkamer door de keuring?

Voor je gezondheid is het belangrijk om je bed zo nu en dan onder de loep te nemen en te controleren of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Maar hoe weet je of bijvoorbeeld het matras aan vervanging toe is?

Afbeelding

Ga met ons mee op reis naar het bed van je dromen!

Een eigen, uniek slaapsysteem en slaapklimaat vormen een bed dat met geen ander te vergelijken valt. Uw adviseur neemt u mee op reis naar het bed van je dromen. Want iedereen verdient Slaap. Punt!

Afbeelding

Tandpastatablet is rentmeesterschap van de toekomst

Als je bij wil dragen aan een betere wereld, moet je aantrekkelijke alternatieven verzinnen voor ongezonde en vervuilende producten die iedereen gebruikt.