15 oktober 2022 om 05:00
Partnercontent

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent
Het Passion

Het Passion in Hummelo biedt dak- en thuislozen en verslaafden een plek om tot rust te komen.

Een moment van stilte, even op adem komen – we hebben het allemaal nodig. Het Passion in Hummelo biedt dak- en thuislozen en verslaafden een plek om tot rust te komen. Bij deze diaconale stichting kunnen ze terecht om even weg te komen uit hun omgeving en de eerste stap te zetten richting herstel.

Omgeven door weilanden en een sfeer van rust, vertelt Luuk Krol – directeur van de time-outvoorziening – vol enthousiasme over de visie van deze bijzondere plek: ‘Dak- en thuislozen en verslaafden uit heel Nederland kunnen hier een periode van gemiddeld vier tot zes weken komen verblijven om even ‘op adem te komen’. Gasten komen hier tot rust en krijgen de ruimte om hun verhaal te delen. Samen met het team begeleiders en vakantie-vrijwilligers – die een midweek op locatie verblijven – wordt een manier van samenleven gevormd waarbij nabijheid en aandacht voor elkaar centraal staat.’


Wekelijks komen en vertrekken en gemiddeld twee gasten, en elke maandag start een nieuwe groep vrijwilligers. Deze continu veranderende groepsdynamiek stimuleert het leggen van nieuwe contacten onder gasten en bewoners. Ieder komt hier met zijn eigen verhaal, en door deze met elkaar te delen ontstaat onderlinge verbondenheid. Deze veilige omgeving en contact met de ander/Ander kan inspireren tot herstel.

Margret en Ria komen al vele jaren regelmatig een week als vrijwilliger helpen, en ze spreken met veel passie en liefde over de mensen die ze hier hebben ontmoet. Ze merken op dat de gasten zich bij hen vertrouwd en veilig voelen omdat ze geen begeleidende functie hebben, maar er gewoon zijn om – als medemens – naar de ander te luisteren. Er is dan ook geen hiërarchie tussen de vrijwilligers en de gasten: de een is er niet om de ander te helpen, maar iedereen leert van en met elkaar. Ze genieten erg van hun tijd bij Het Passion: ‘Het is altijd een avontuur,’ vertelt Margret. Ze vindt het mooi om nieuwe mensen te leren kennen en hun iets mee te mogen geven door de manier waarop ze in het leven staat. De vriendinnen delen ook dat ze zelf veel leren van hun tijd hier; weer tot de realisatie komen hoe bevoorrecht ze zijn, maar ook dat iedereen gelijk is en we allemaal afhankelijk zijn van Gods genade.

Naast een veilige en rustige woonplek, krijgen de gasten ook een dagelijkse structuur door op vaste tijden met elkaar te eten en een kopje koffie te drinken. Daarnaast zijn er verschillende vormen van dagbesteding zoals klussen in een mooi uitgeruste werkplaats. Ook is het grasveld langs de oprijlaan omgespit tot een moestuin die vol staat met allerlei gewassen en bloemen. De producten die worden gekweekt worden doorverkocht aan lokale horecabedrijven, en geven zo een kleine bron van inkomsten aan deze stichting – maar vooral ook veel voldoening bij de gasten voor het werk dat ze leveren. Zo is op dit moment een van de gasten bezig met het beschilderen van de kozijnen. ‘Het werkt wederzijds’, vertelt Luuk ‘wij hoeven geen schilder in te huren, en deze jongen doet iets wat hij leuk vindt en heeft iets om trots op te kunnen zijn.’


Ruben* is nu voor de tweede keer te gast bij Het Passion. Hij heeft een zwaar verleden achter de rug met veel pijn en gebrokenheid. Zijn tijd hier geeft hem de ruimte om na te denken over waar hij naartoe wil. Zijn grote droom is om zelf een opvanghuis te starten voor kinderen met een beschadigd verleden. ‘Het klinkt zo cliché, maar hier is liefde en licht. Zo’n plek wil ik ook voor anderen maken.’

Hij kan zijn verleden niet veranderen, maar hij werkt nu hard aan zijn toekomst, aan een nieuw leven voor zichzelf, met nieuwe kansen en dromen – en deze plek geeft hem daar de ruimte voor.

Sinds 1 juli 2022 werkt Het Passion samen met THDV, een stichting die sinds 1855 met een bewogen hart naast de kwetsbare mensen staat. De gezamenlijke droom is om heel Nederland een netwerk te hebben met plekken waar dak- en thuislozen op adem kunnen komen, de draad van het leven weer op kunnen pakken en stappen zetten richting herstel.

www.hetpassion.nl

Afbeelding

‘WIJ MAKEN BEWUSTE KEUZES, PASSEND BIJ GOED RENTMEESTERSCHAP’

Geld. Al snel kan het ongemakkelijk voelen om erover te praten. Ook al is het verdiend of gegund. Het team van FlexxInvestments voelt dat haarfijn aan.

Afbeelding

‘De NPV probeert het maatschappelijk debat bij te sturen vanuit Bijbels perspectief’

De informatieavonden bezoeken ze graag, maar ook de bijdrage van de NPV aan het publieke debat vinden ze erg waardevol. ‘Het is goed om vanuit Bijbels perspectief te strijden voor de zorg voor het leven’

Afbeelding

God bracht Janneke (50) en Pim (52) via SamenChristen bij elkaar

‘Hoe het gevoel van verdriet en gebrokenheid plaats maakt voor verwondering’ . Janneke en Pim hebben allebei een scheiding doorgemaakt. Naast schaamte tegenover God, was er het gevoel van verdriet en gebrokenheid.

Afbeelding

Op eigen benen

Zondag is het Palmpasen: de slotzondag van de veertigdagentijd en de openingsdag naar de Stille Week. Veel mensen wijden deze periode aan inkeer en nadenken..

Afbeelding

Ontwikkelingshulp is nooit vergeefs, dankzij Pasen

De christenen in de vroege kerk lazen tijdens het paasfeest altijd uit Genesis 1.Wat er met de opstanding van Jezus gebeurde, zo beseften zij, had alles te maken met wat er bij de schepping was gebeurd.

Afbeelding

‘Wij willen geen hulp, maar kansen’

Het beeld is klassiek. Iemand heeft honger. Wat doe je dan? Geef je een vis? Of een hengel? Noodhulp is soms nodig, maarduurzame hulp zet veel meer zoden aan de dijk.

Afbeelding

Komt jouw slaapkamer door de keuring?

Voor je gezondheid is het belangrijk om je bed zo nu en dan onder de loep te nemen en te controleren of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Maar hoe weet je of bijvoorbeeld het matras aan vervanging toe is?

Afbeelding

Ga met ons mee op reis naar het bed van je dromen!

Een eigen, uniek slaapsysteem en slaapklimaat vormen een bed dat met geen ander te vergelijken valt. Uw adviseur neemt u mee op reis naar het bed van je dromen. Want iedereen verdient Slaap. Punt!

Afbeelding

Tandpastatablet is rentmeesterschap van de toekomst

Als je bij wil dragen aan een betere wereld, moet je aantrekkelijke alternatieven verzinnen voor ongezonde en vervuilende producten die iedereen gebruikt.