*

aangepast op 14 juni 2022 om 11:58

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent

Kosten elektrische auto vs benzine


Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto in plaats van een benzineauto. Elektrisch rijden is namelijk goed voor het milieu en levert je voordelen, zoals subsidies en dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Maar is een elektrische auto echt voordeliger dan benzine? In dit artikel zetten we alle kosten waar je op met letten op een rij. Zo kun je zelf een goede keuze maken voor benzine of elektrisch.


Kosten elektrische auto kopen of benzine

Een nieuwe elektrische auto kopen is vaak duurder dan een vergelijkbare benzineauto. Dit komt vooral doordat het accupakket in een elektrische auto best prijzig is. In dit overzicht zie je van enkele modellen het verschil in kosten:

Merk

Prijs elektrisch model*

Prijs benzine model*

Hyundai

€ 35.495 voor KONA Electric EV Comfort

€ 27.995 voor KONA 1.0 Gdi Comfort

Opel

€ 33.799 voor Corsa GS Line

€ 25.549 voor Corsa 1.2 GS Line

Skôda

€ 43.690 voor ENYAQ iV 60

€ 35.490 voor KAROQ Business Edition 1.5 TSI

*Vanaf prijzen op de websites van de dealers d.d. mei 2022

Zoals je ziet, is een elektrische auto is al snel een paar duizend euro duurder dan een benzineauto. Bij tweedehands auto’s kan dit verschil wat kleiner zijn.

Je kunt dit verschil enigszins compenseren met de overheidssubsidie voor elektrische auto. Die houdt in dat je in 2022 € 3.350 subsidie kunt krijgen voor een tweedehandse elektrische auto. Voor nieuwe elektrische auto’s is de subsidiepot voor dit jaar helaas al op.

Daarnaast betaal je voor een nieuwe elektrische auto tot 2025 geen aanschafbelasting (BPM). Die betaal je over de prijs van je benzineauto wel.

Kosten elektrische auto opladen vs benzine

Na de aankoop van de auto krijg je natuurlijk te maken met brandstofkosten. Hier ben je met een elektrische auto vaak goedkoper uit dan met een benzineauto. Zeker als je thuis kunt opladen of zelfs zonnepanelen hebt, is je elektrische auto opladen flink goedkoper dan benzine tanken.

Heb je geen plaats om je elektrische auto bij je eigen huis op te laden? Dan moet je aan een openbare laadpaal laden. De kosten zijn dan soms wel hoger dan voor benzine tanken. Volgens de ANWB scheelt elektrisch opladen je, afhankelijk van waar je oplaadt, 200 tot 800 euro per jaar ten opzichte van benzine tanken. Als je onderweg regelmatig laadt aan een snellader, is elektrisch laden nog iets duurder dan wanneer je aan een ‘gewone’ openbare laadpaal laadt.

Kosten autoverzekering bij elektrisch of benzine

Een elektrische auto is duurder om te verzekeren dan een vergelijkbare benzineauto. Gemiddeld betaal je 230 euro per jaar meer voor de autoverzekering van een elektrische auto. Dit komt doordat een elektrische auto met zijn accupakket fors zwaarder en duurder is dan een benzineauto. Autoverzekeraars rekenen dan een hogere premie.

Je kunt op de kosten van de autoverzekering wel flink besparen door op zoek te gaan naar een goedkope autoverzekering voor je elektrische auto. Bij elektrische auto’s loopt het verschil tussen de hoogste en laagste op tot 960 euro per jaar. Verzekeringen vergelijken voor je de elektrische auto kan je dus flink wat geld schelen.

Wegenbelasting voor elektrisch vs benzine

Naast de verzekeringspremie is de wegenbelasting voor automobilisten een terugkerende kostenpost. Bij een elektrische auto heb je tot 2025 het voordeel dat je geen wegenbelasting betaalt. Voor een benzine auto betaal je wel wegenbelasting, op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel dat is en wat je dus uitspaart als je kiest voor elektrisch. Houd er daarbij wel rekening mee dat je vanaf 2025 waarschijnlijk wel wegenbelasting betaalt voor een elektrische auto.

Kosten elektrisch of benzine voor onderhoud

Een elektrische auto is vaak ook goedkoper qua onderhoud dan een benzineauto. In een auto met een benzinemotor zitten onder de motorkap namelijk veel meer (bewegende) onderdelen. Die onderdelen hebben onderhoud nodig en kunnen stuk gaan. Hierdoor ben je bij een benzineauto vaak meer kwijt aan onderhoudskosten. Een grote kostenpost bij de elektrische auto is de vervanging van de accu. Informeer dus altijd voor je een elektrische auto koopt hoelang de accu ongeveer mee gaat. Vaak geven autofabrikanten een garantie voor hoelang het accupakket moet meegaan.

Dus is elektrisch rijden goedkoper dan benzine?

In grote lijnen kun je zeggen dat een elektrische auto weliswaar duurder is in de aanschaf en de autoverzekering, maar dat je door de lagere kosten voor brandstof, onderhoud en (nog) geen wegenbelasting vaak toch goedkoper uit bent dan met een vergelijkbare benzineauto. Maar de exacte kosten en wat in jouw situatie voordeliger is, kun je het beste zelf uitrekenen. Maak dus voor jezelf altijd een rekensommetje en neem daarin alle kostenposten voor elektrisch en benzine mee die we in dit artikel noemen. Zo maak je voor jezelf een goede en zorgvuldige afweging.

Partnercontent

meer ‘Partnercontent’

advertentie