*

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent

God’s Not Dead: 3 films over opkomen voor je geloof

In een tijd waarin christelijke waarden steeds meer onder druk lijken te staan, vormen de 3 films uit de God’s Not Dead-trilogie een bijzonder tegengeluid.

‘God is dood’, schreef de bekende filosoof Nietzsche jaren geleden. Vandaag de dag onderschrijven veel mensen in onze westerse samenleving dat. Dit jaar zijn er voor het eerst meer niet-gelovigen dan gelovigen in Nederland, zo blijkt uit recent onderzoek. Het is niet meer vanzelfsprekend om te geloven. Het is niet meer vanzelfsprekend om te zeggen: God is niet dood, Hij leeft! Dat kan je als christen soms in ongemakkelijk of zelfs lastige posities brengen. De drie films uit de God’s Not Dead-trilogie kaarten dat probleem aan. Wat betekent het om christen te zijn in een samenleving waarin dat steeds minder gewoon is?

Kiezen tussen geloof en je toekomst

In de eerste film uit de trilogie, God’s Not Dead, komt het geloof van Josh Wheaton in het gedrang op de universiteit. Hij is eerstejaars student en overtuigd christen. Zijn geloof in God wordt op de proef gesteld wanneer hij een vak filosofie volgt van professor Radisson. Die vertelt zijn studenten dat ze schriftelijk moeten ontkennen dat God bestaat. Zo niet, dan krijgen ze onvoldoende voor het vak. Terwijl de meeste studenten ‘God is dood’ op het papier dat voor hen ligt schrijven, weigert Josh hieraan mee te werken, tot woede van zijn professor. Josh krijgt van hem de lastige taak om een debat met hem aan te gaan en het bestaan van God te bewijzen. Een taak die zijn toekomst op de universiteit bedreigt. Josh moet de keuze maken tussen zijn geloof en zijn toekomst…


Deze eerste film was een groot succes. Hoewel de film het productiebedrijf slechts 2 miljoen dollar kostte, bracht hij maar liefst 61 miljoen dollar op. Daarmee was het de meest succesvolle Hollywoodfilm van 2014, wat uitzonderlijk is voor een christelijke film. De film vormde voor veel mensen een inspiratie om op te komen voor hun geloof en zich te blijven uitspreken dat Jezus leeft.

God in de klas

In 2016 kwam het vervolg op de film uit: God’s Not Dead 2Deze gaat over Grace, docent geschiedenis op een middelbare school. Een van haar leerlingen, Brooke Thawley, maakt een moeilijke tijd door wanneer haar moeder overlijdt. Het valt Brooke op dat Grace altijd vol hoop is en vraagt haar waar dit bij haar vandaan komt. Grace antwoordt dat Jezus haar hoop geeft en daardoor gaat Brooke de Bijbel lezen. Even daarna vraagt Brooke in de klas iets over de Bergrede. Grace citeert hier een stuk uit, wat niet in goede aarde valt bij een van de andere studenten. Zijn ouders klagen over Grace bij de directeur. Uiteindelijk escaleert dit in een rechtszaak. Haar carrière staat op het spel en het lijkt erop alsof God volledig uit de klas gebannen gaat worden.

Licht in de duisternis

Nog weer twee jaar later kwam de derde film in de reeks uit: God’s Not Dead 3: A Light in Darkness. In deze film gaat het over moeilijke posities van kerken. Wat doe je als je kerk gesloopt dreigt te worden? Het gebeurt de gemeenschap van de St. James-kerk, gelegen op de campus van een universiteit. Na verschillende incidenten, wil de universiteit de kerk sluiten en op die plek een studiecentrum bouwen. Maar de kerk laat zich niet zomaar verdrijven. Ze blijven hoop houden en strijden voor de boodschap die de drie films kenmerkt: God leeft en laat deze wereld niet los. Er is altijd hoop. Er is altijd licht in de duisternis.


Deze en nog veel meer christelijke films en series kun je allemaal zien op New Faith Network. Start nu jouw gratis proefperiode via www.newfaithnetwork.nl.

Partnercontent

meer ‘Partnercontent’