16 april 2022 om 04:13
Partnercontent

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent
NPV

‘De NPV probeert het maatschappelijk debat bij te sturen vanuit Bijbels perspectief’

De informatieavonden bezoeken ze graag, maar ook de bijdrage van de NPV aan het publieke debat vinden ze erg waardevol. ‘Het is goed om vanuit Bijbels perspectief te strijden voor de zorg voor het leven’, zegt Rieke Jonkers (25). Haar man Mathijs voegt toe: ‘De NPV biedt bezinning op medisch-ethische onderwerpen. Dat maakt hen zo uniek!’.

Mathijs is al ruim zeven jaar lid van de NPV. ‘Ik bezoek regelmatig informatieavonden. Die spreken mij erg aan. Bijvoorbeeld over vaccineren of orgaandonatie. Over beide thema’s kun je heel wisselend denken. Op zo’n informatieavond zijn experts aanwezig waaraan je vragen kunt stellen. Bij dit soort onderwerpen gaan er vaak allerlei ideeën rond. Die komen aan de orde en de deskundigen zeggen of die inderdaad kloppen. Dit helpt bij het vormen van je mening’, legt Mathijs uit. Rieke voegt toe: ‘Ik ben niet iemand die op medisch-ethisch terrein zelf wetenschappelijke artikelen raadpleegt. Het is dan prettig als je op zo’n avond sterke argumenten hoort. Soms heb je al een standpunt, bijvoorbeeld als het gaat om vaccineren. Maar na zo’n avond kun je je mening veel beter verwoorden.’


beeld Bert Vonk

Dilemma’s 

Toen Rieke en Mathijs trouwden, twijfelden ze niet of ze lid van de NPV zouden blijven. ‘We vinden het werk van de NPV erg waardevol. Naast de informatieavonden vinden we de NPV-Advieslijn nuttig. Er kan zomaar iets op je pad komen, waardoor je te maken krijgt met medisch-ethische thema’s. Die zijn soms te ingewikkeld om er zelf snel in te duiken. Het is dan fijn om te kunnen sparren met mensen van de NPV die er veel van weten en advies kunnen geven’, zegt Rieke. Mathijs: ‘Ook de bijdrage van de NPV aan het maatschappelijk debat vind ik goed. Zo bezocht ik eens een avond over het aanpassen van DNA bij embryo’s. Die avond was onderdeel van een maatschappelijke dialoog en ging over de ontwikkelingen die er zijn. Er werd ook vanuit Bijbels perspectief naar gekeken. Het is geen onderwerp waarmee je in het dagelijks leven te maken hebt, maar het is wel goed om als christen te weten welke dilemma’s er spelen of gaan spelen op dat gebied. Mocht je er dan toch eens mee te maken krijgen, dan weet je er al iets van af.’

Bijsturen

Als het gaat om de bijdrage aan het maatschappelijk debat, denkt Rieke vooral aan de Week van het Leven. ‘Als christen geloof je dat het leven uit Gods hand komt. Daar mag je zelf niet ingrijpen. Dat vinden we heel belangrijk’, vertelt ze. Mathijs vult aan: ‘Er spelen momenteel diverse ontwikkelingen die Bijbels gezien niet goed zijn. Het is mooi dat de NPV daar aandacht voor vraagt en het maatschappelijk debat op deze punten vanuit Bijbels perspectief probeert bij te sturen. Door lid te zijn, maak je dit werk mogelijk en laat je zien dat je deze christelijke bijdrage in de maatschappij steunt.’

Word net als Mathijs en Rieke lid van de NPV en ontvang een abonnement of een ander cadeau

De NPV is ambassadeur van het leven! We maken ons hard voor de bescherming van kwetsbaar leven. Wanneer u dat nodig heeft, helpen we met persoonlijk advies bij medisch-ethische vragen. En onze duizenden vrijwilligers helpen iedereen die daaraan behoefte heeft. Wilt u ons helpen om hiermee door te gaan? Word dan lid en ontvang een mooi abonnement of een ander cadeau naar keuze. Bent u al lid? Werf dan een lid voor de NPV en ontvang per nieuw geworven lid hetzelfde!

Afbeelding

Coöperatief investeren met oog voor de toekomst

Investeringsfonds Tech Food en Health Holland (TFH) is 2023 goed begonnen. CEO Nick Jacobs verwacht dat het een impactvol kwartaal en jaar wordt met veelbelovende investeringen en stabiele investeerdersprofielen.

Afbeelding

Een uitvaartonderneming leiden met Christelijke toewijding. Bij Hess doen ze dat al sinds 1912

Christelijke toewijding in uitvaarten is meer dan een slogan. Het is een beleving die Hess uitvaartzorg zelf wil bieden. ‘Omdat wij denken dat je een uitvaart niet kunt vormgeven wanneer het je hart niet heeft.’

Afbeelding

‘WIJ MAKEN BEWUSTE KEUZES, PASSEND BIJ GOED RENTMEESTERSCHAP’

Geld. Al snel kan het ongemakkelijk voelen om erover te praten. Ook al is het verdiend of gegund. Het team van FlexxInvestments voelt dat haarfijn aan.

Afbeelding

‘De NPV probeert het maatschappelijk debat bij te sturen vanuit Bijbels perspectief’

De informatieavonden bezoeken ze graag, maar ook de bijdrage van de NPV aan het publieke debat vinden ze erg waardevol. ‘Het is goed om vanuit Bijbels perspectief te strijden voor de zorg voor het leven’

Afbeelding

God bracht Janneke (50) en Pim (52) via SamenChristen bij elkaar

‘Hoe het gevoel van verdriet en gebrokenheid plaats maakt voor verwondering’ . Janneke en Pim hebben allebei een scheiding doorgemaakt. Naast schaamte tegenover God, was er het gevoel van verdriet en gebrokenheid.

Afbeelding

Op eigen benen

Zondag is het Palmpasen: de slotzondag van de veertigdagentijd en de openingsdag naar de Stille Week. Veel mensen wijden deze periode aan inkeer en nadenken..

Afbeelding

Ontwikkelingshulp is nooit vergeefs, dankzij Pasen

De christenen in de vroege kerk lazen tijdens het paasfeest altijd uit Genesis 1.Wat er met de opstanding van Jezus gebeurde, zo beseften zij, had alles te maken met wat er bij de schepping was gebeurd.

Afbeelding

‘Wij willen geen hulp, maar kansen’

Het beeld is klassiek. Iemand heeft honger. Wat doe je dan? Geef je een vis? Of een hengel? Noodhulp is soms nodig, maarduurzame hulp zet veel meer zoden aan de dijk.

Afbeelding

Komt jouw slaapkamer door de keuring?

Voor je gezondheid is het belangrijk om je bed zo nu en dan onder de loep te nemen en te controleren of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Maar hoe weet je of bijvoorbeeld het matras aan vervanging toe is?