*

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Daarmee valt het buiten de verantwoordelijkheid van de ND-redactie.

Partnercontent

Ontwaak fris en fruitig deze lente

Het is lente: de dagen worden langer. De deuren en ramen gaan weer open voor frisse lucht, zonnestralen en de grote voorjaarsschoonmaak. Vergeet u uw slaapkamer niet tijdens de grote schoonmaak?

Een schone slaapkamer is beter voor uw gezondheid. Door stof, huidschilfers, vocht en haren is er huisstofmijt in de slaapkamer te vinden, met name in bed. Dit kan nooit volledig voorkomen worden, maar door de slaapkamer schoon te maken, kunt u het grotendeels voorkomen. Naast de standaard taken als luchten, afstoffen, stofzuigen, dweilen en het beddengoed verschonen, is het ook belangrijk om uw matrashygiëne in de gaten te houden. U brengt immers ongeveer 1/3e van uw leven in bed door. 

De grote schoonmaak

We pakken niet alleen met de grote voorjaarsschoonmaak ons huis van top tot teen aan: eigenlijk doen onze hersenen dit iedere nacht al. Tijdens het slapen spoelen uw hersenen zich als het ware schoon. Een goede, diepe slaap betekent dat uw hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat u uw emoties van de dag goed kan verwerken en dat u onthoudt wat u overdag hebt geleerd. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur u per nacht slaapt) maar juist om uw slaapkwaliteit (hoe effectief uw slaap is). Slecht of ondiep slapen vreet letterlijk aan de hersenen. Soms wordt u moe wakker, zelfs nadat u op tijd naar bed bent gegaan. Als u niet goed in uw diepe slaap kunt komen, rust u geestelijk slecht uit. 


De kwaliteit van je matras is essentieel voor de kwaliteit van je nachtrust. - Henri Vos

APK voor uw bed 

De auto waarin u rijdt gaat elk jaar verplicht naar de garage, maar uw eigen gezondheid, of het bed waarin we gemiddeld een derde van ons leven door brengen, niet. Wees kritisch en neem uw slaapsituatie onder loep. Hoe oud is uw matras en is deze goed onderhouden? Een goed matras gaat gemiddeld tussen de 8 – 10 jaar mee. Hierna kunnen de materialen hun werkingskracht verliezen. Een topdekmatras, ook wel topmatras of topper, gaat ongeveer vijf jaar mee. Een hoofdkussen heeft een gemiddelde levensduur van drie jaar.

Zó gaat uw matras langer mee

De feitelijke levensduur van een matras is afhankelijk van uw gewicht, slaap(kamer)klimaat, of u het matras regelmatig keert en of u het matras onderhoudt. Met deze 5 tips gaat uw matras langer mee:

 1. Ruil van plek
  Veel mensen hebben hun ‘eigen kant’ in bed. Ook als u alleen slaapt ligt u meestal op dezelfde plek. Wissel regelmatig de matrassen om of ruil zelf van kant. Zo worden beide matrassen/beide kanten van de matras qua gewicht gelijkmatig belast en gaat het matras langer mee.

 2. Geef uw matras ook vakantie
  Gun uw matras ook rust als u zelf op een periode van huis bent. Zet het matras wanneer u weg gaat op zijn kant tegen de muur, opdat het matras aan beide kanten kan luchten. Op deze manier kan het vocht uit het matras goed weg en krijgt het schuim uit de matras de kans om te herstellen.

 3. Gebruik een matrasbeschermer
  Gebruik een matrasbeschermer, ook wel molton hoeslaken, om de levensduur van uw matras te verlengen. Een matrasbeschermer houdt vlekken en vocht tegen en voorkomt dat stof en vuil zich aan uw matras gaan hechten. Zo is het matras beschermd tegen beschadiging en vuil, waardoor huismijt en schimmel geen kans krijgen.

 1. Draai het matras regelmatig om
  Voor elk type matras gelden eigen onderhoud regels. Zo is het bij sommige type matrassen verstandig om deze regelmatig te keren en te draaien. Zo zorgt u ervoor dat het matras overal gelijkmatig slijt en behoudt u de veerkracht van uw matras. Maar andere matrassen kunnen juist beter niet gekeerd en/of gedraaid worden. Wat is het beste onderhoudsadvies voor uw matras? Neem gerust contact op met onze slaapspecialisten.

 1. Houd ruimte onder uw bed
  Veel mensen gebruiken de ruimte onder hun bed als extra bergruimte voor spullen. Heel handig maar voor de ventilatie van uw matras is dit minder verstandig. Houd de ruimte onder uw bed liever zo leeg mogelijk, zodat de matras goed de kans krijgt te ventileren en zorg ervoor dat stof zich niet ophoopt.

Kies bewust voor uw matras 

Staat u in de ochtend niet meer fit op? Dit kan worden veroorzaakt door slijtage van uw matras. Denk aan kuilvorming, geen goede ondersteuning of slechte ventilatie. Kies bewust voor uw matras en durf te investeren in de kwaliteit van uw nachtrust. Welk matras biedt wat u nodig heeft? Staat de hoogte van een matras boven aan uw wensenlijst of heeft de aanpasbaarheid prioriteit? Wilt u een matras bestaande uit natuurlijke materialen matras voor optimale ventilatie? Of juist een pocketveer matras met een goede ondersteuning? Deze slaapwensen worden door de slaapspecialisten bij Slaapboulevard Kwakernaat naast persoonlijke factoren gelegd (slaaphouding, lichaamsbouw, slaapklimaat, etc.) en samen met u gefilterd tot het perfecte matras voor u. Bij Slaapboulevard Kwakernaat komen wij voor uw nachtrust graag ons bed uit. In onze showroom van 4.000m2, de grootste in regio Rotterdam en omstreken, vindt u de complete collecties van de beste beddenmerken terwijl u toch de zekerheden en service van de lokale specialist ontvangt. We zorgen dat u in het juiste bed slaapt en onder het juiste materiaal dekbed en textiel ligt. Want voor welk merk u ook kiest, we kijken samen met u naar de optimale samenstelling van uw bed en slaapkamer om ook tijdens de kortere lentenachten tot een optimale nachtrust te komen. Uw nachtrust, onze zorg.  


Slaapboulevard Kwakernaat | Boonsweg 7, Ind. Terrein Heinenoord 

www.slaapboulevard.nl 


Partnercontent

meer ‘Partnercontent’

advertentie