Zwijgcontracten zijn niet illegaal, maar wel immoreel

Aantonen dat een hulpverlener niet gehandeld heeft volgens zijn eigen professionele standaard, is bijzonder moeilijk. En zorginstellingen hebben veel meer macht, middelen en expertise dan een individuele klager. Opinie
Aantonen dat een hulpverlener niet gehandeld heeft volgens zijn eigen professionele standaard, is bijzonder moeilijk. En zorginstellingen hebben veel meer macht, middelen en expertise dan een individuele klager. | beeld anp / Koen Suyk
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Met zwijgcontracten proberen zorgaanbieders te ontsnappen aan toetsing van de kwaliteit van hun handelen. Dat ondermijnt het vertrouwen in de zorg.

In november 2014 overleed een 21-jarige jongeman in het Hilversumse Tergooi Ziekenhuis, als gevolg van medische fouten. Het ziekenhuis heeft daarna zijn moeder betaald om niet met de media te praten. Ook zou zij niet klagen bij de tuchtrechter en haar aangifte bij de politie intrekken.

Minister Schippers (Volksgezondheid) vindt dergelijke ‘zwijgcontracten’ onaanvaardbaar. Zij gaat bezien of een wettelijk verbod mogelijk is.

Wat is er eigenlijk op dit soort overeenkomsten tegen?

Contractvrijheid is het meest fundamentele beginsel van het Nederlandse overeenkomstenrecht. Of partijen afspraken …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?