Zonder vrijhandelsverdragen is de wereld slechter af

President Obama ontving begin augustus premier Lee Hsieh Loong van Singapore. Ze waren het erover eens: zonder vrijhandelsakkoord spelen we China in de kaart en daar worden het milieu en de ongelijkheid niet beter op. Opinie
President Obama ontving begin augustus premier Lee Hsieh Loong van Singapore. Ze waren het erover eens: zonder vrijhandelsakkoord spelen we China in de kaart en daar worden het milieu en de ongelijkheid niet beter op. | beeld ap / J. Scott Applewhite
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Ja, met vrije handel is van alles mis: uitbuiting, vervuiling, ongelijkheid. Maar vrijhandelsverdragen als TTIP en TTP halen niet alleen grenzen weg, ze stellen ze ook. Als die akkoorden op de helling gaan, wordt de wereld minder vrij en welvarend.

De wereldorde die na de Tweede Wereldoorlog in het Westen is opgebouwd, wordt zowel aan de grenzen als in het centrum afgebroken. Het meest succesvolle economische model uit de menselijke geschiedenis is niet langer populair. De grote vrijhandelsovereenkomsten TPP (tussen de VS en landen rondom de Stille Oceaan) en TTIP (tussen de VS en de Europese Unie) dreigen de slachtoffers te worden van een hernieuwd protectionisme.

Nu het naoorlogse model aan alle kanten kraakt, staan het Rusland van Vladimir Putin en de Volksrepubliek China van Xi Jinping klaar om het vacuüm te vullen.

economische gro …
Dit is 10% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?