Zonder Molukkers kan het niet

Nederlanders en Molukkers hadden dezelfde koningin, dienden dezelfde God, zongen hetzelfde volkslied. Waarom ebden gevoelens van verbondenheid zo snel weg? Op de foto: koningin Juliana ontmoet Molukkers in Scheerwolde. Opinie
Nederlanders en Molukkers hadden dezelfde koningin, dienden dezelfde God, zongen hetzelfde volkslied. Waarom ebden gevoelens van verbondenheid zo snel weg? Op de foto: koningin Juliana ontmoet Molukkers in Scheerwolde. | beeld anp
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Ook na 65 jaar blijft de verhouding tussen de Molukse en Nederlandse kerken gevoelig. Terwijl in die verhouding juist een kans ligt iets te betekenen voor de hele Nederlandse samenleving.

Er is in de relatie tussen Nederland en de Molukse Nederlanders nog te veel verdrongen en onuitgesproken. En als ik kijk naar de Nederlandse samenleving ben ik er niet erg optimistisch over dat er een gemeenschappelijk verlangen is om in het reine te komen met het verleden.

Integendeel. De Nederlandse identiteit lijkt voor grote groepen te betekenen dat je je afzet tegen vreemdelingen – moslims in het bijzonder. Maar daardoor ook tegen iedereen die vanwege zijn huidskleur en voorkomen weleens een moslim, een vreemdeling zou kunnen zijn.

Wat is het vreemd dat, toen de duizenden Molukkers in …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?