Zelf kiezen hoe je boer wilt zijn

Klanten en toeleveranciers staan niet altijd te juichen als een boer wil innoveren. Dat is ook wel weer logisch: een boer die zelf kaas gaat maken, levert minder melk aan de fabriek. Opinie
Klanten en toeleveranciers staan niet altijd te juichen als een boer wil innoveren. Dat is ook wel weer logisch: een boer die zelf kaas gaat maken, levert minder melk aan de fabriek. | beeld ap / Stefan Sauer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Van agrarische ondernemers in Nederland wordt veel gevraagd. Meer dan in het verleden moeten zij zelf keuzes maken en hun eigen strategie bepalen. Dat vraagt onder andere om een goede opleiding.

Het vak van agrarisch ondernemer is de afgelopen jaren veranderd.

Bij het Kenniscentrum in Dronten noemen we dat ondernemerschap 1.0, 2.0 en 3.0.

Bij ondernemerschap 1.0 is de ondernemer vooral ketengericht. Hij produceert grondstoffen voor de voedselverwerkende industrie: aardappelen, melk, vlees enzovoort. Binnen de keten zijn afspraken gemaakt over kwaliteit, voedselveiligheid en prijs. Vooral dit ketengericht ondernemen heeft Nederland, na de Verenigde Staten, tot tweede landbouwexporteur van de wereld gemaakt. Het is ook de reden dat China graag zaken doet met de Nederlandse zuivelsect …
Dit is 10% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief