We zijn allemaal kunstenaar

Doet een deel van de kerk God niet tekort door schoonheid onvoldoende te waarderen? Op de foto: de koepel van de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam. Opinie
Doet een deel van de kerk God niet tekort door schoonheid onvoldoende te waarderen? Op de foto: de koepel van de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam. | beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In de protestantse kerk zijn de eeuwen door twee hoofdstromen geweest in de benadering van kunst. De ene benadert creativiteit positief, de andere is cultuurmijdend. Aan beide zijn vragen te stellen.

Willem Zijlstra, Jacques Dane en Eep Talstra schreven over de Beeldenstorm en kunst in de kerk (ND 8, 11 en 15 augustus). Calvijn stond positief tegenover beeldende kunst. Luther zag de aarde na de zondeval meer vanuit haar vervloeking en haar voorbijgaande aard. Het mooie is eraf; dat komt later wel weer in de hemel.

De gedachte dat je er niet naar moet streven hier het paradijs terug te krijgen, trekt zijn spoor in de rechterflank van het protestantisme tot vandaag. Piëtistische stromingen leggen meer nadruk op cultuurmijding. Er is ook een calvinisme dat meer cultuurmijdend is dan Calvijn.

Dit is 10% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?