We moeten van een duur huis naar een goed thuis

We hebben een merkwaardig besef van wat rijk zijn betekent. We grijpen direct naar de portemonnee. Steeds meer mensen vragen zich af waartoe ze op aarde zijn. Nu de politiek nog. Op de foto: winnaars van de Postcodeloterij. Opinie
We hebben een merkwaardig besef van wat rijk zijn betekent. We grijpen direct naar de portemonnee. Steeds meer mensen vragen zich af waartoe ze op aarde zijn. Nu de politiek nog. Op de foto: winnaars van de Postcodeloterij. | beeld anp / Remko de Waal
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het kan niet de bedoeling zijn dat we materieel blijven groeien, maar steeds ongelukkiger worden, zoals blijkt in tal van landen. De vraag is: waar is het geld goed voor?

Soms lijkt het alsof geld het enige is wat telt. Het regeerakkoord gaat vooral over geld: hoeveel we erop vooruitgaan, hoeveel we gaan betalen om de CO2-uitstoot te beperken, hoeveel minder bedrijven betalen en hoeveel meer we aan btw kwijt zijn.

Al ben ik econoom, de fixatie op geld zit mij dwars. Ik vrees dat mijn wetenschap een belangrijke verantwoordelijkheid heeft. Want die wetenschap wekt de indruk dat we rijk worden door in markten te handelen, dat alles om de ruil draait en dat geld een cruciale rol heeft. Dat denken de meeste mensen dus ook allemaal.

Alleen klopt dat perspectief nie …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?