We hebben allemaal een blind vlek voor ons eigenbelang

Geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline maakte afgelopen week bekend dat ze wereldwijd stopt met het betalen van artsen voor het promoten van geneesmiddelen. Opinie
Geneesmiddelenfabrikant GlaxoSmithKline maakte afgelopen week bekend dat ze wereldwijd stopt met het betalen van artsen voor het promoten van geneesmiddelen. | beeld ap / Jin yi bj
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Je moet mensen, en dus ook artsen, niet geloven als ze aangeven dat hun oordeel niet is gekleurd door eenzijdige informatie of eigenbelang.

Medisch specialisten worden gesponsord door de farmaceutische industrie (ND 6 september). De toppers, die tienduizenden euro’s ontvangen, verklaren zelf dat het echt geen invloed heeft, dat het belang van de patiënt centraal staat en dat ‘wat anderen doen’ veel kwalijker is.

Die rotzakken zitten een potje te liegen en in hun vuistje te lachen, denk je. Maar ik denk dat niet. Ik denk dat ze oprecht geloven dat hun gedrag onpartijdig is en blijft, en dat de verdenkingen van de buitenwacht uitgerekend in hún geval onterecht zijn.

Dat komt door de zogenoemde blinde vlek die we allemaal hebben v …
Dit is 16% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?