Wat latino-christenen herkennen in Calvijn

Een samenkomst van een Spaanstalige evangelische gemeente in New York. Het protestantisme wint aanhang onder latino-christenen. De theologie van Calvijn spreekt hen aan. Opinie
Een samenkomst van een Spaanstalige evangelische gemeente in New York. Het protestantisme wint aanhang onder latino-christenen. De theologie van Calvijn spreekt hen aan. | beeld ap / Tina Fineberg
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Ook Spaanstalige christenen vieren vijfhonderd jaar Reformatie. Het protestantisme spreekt latino’s in Amerika aan. Ze herkennen in Calvijn de balling, die op aarde nergens thuis is.

Veel latino’s in de VS zijn ballingen. Politieke vluchtelingen uit Cuba, Nicaragua of Venezuela, of economische vluchtelingen uit Mexico, Guatemala of El Salvador – allemaal missen ze hun land van herkomst.

Ook als je in de VS geboren bent, als je familie er al generaties lang woont, voel je je er vaak een vreemde, vanwege je huidskleur en cultuur. Of anders geven mensen je dat gevoel wel.

Calvijn was een balling. Niet alleen in de drie jaar dat hij uit Genève weg moest en voornamelijk in Straatsburg verbleef; Genève zelf was ook al een ballingsoord.

trage Zwitsers

Hij was een Fransman en …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?