Vissers moeten niet zo klagen

<p>Vissers voeren op dit moment actie tegen de Europese regel (die sinds 1 januari 2016 geldt) dat ook kleine vis aan land gebracht moet worden en niet mag worden teruggegooid in zee. <span>Maar wat ze beter kunnen doen, is samen met de overheid inzetten op echt selectieve vistuigen waarmee bijvangst zo klein mogelijk wordt.</span></p> Opinie

Vissers voeren op dit moment actie tegen de Europese regel (die sinds 1 januari 2016 geldt) dat ook kleine vis aan land gebracht moet worden en niet mag worden teruggegooid in zee. Maar wat ze beter kunnen doen, is samen met de overheid inzetten op echt selectieve vistuigen waarmee bijvangst zo klein mogelijk wordt.

| beeld David van Dam
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het toekomstperspectief van de Nederlandse vissers zou in gevaar zijn. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik steunt hen (ND 20 juli). Wij, de milieuorganisaties zouden de grote boosdoeners zijn. Tijd voor een paar feiten in een emotioneel debat.

De noodoproep van de vissers is opvallend. Op papier is de positie van de vissers sterker dan ooit: het economisch resultaat van de kottersector (schol, tong, garnalen) is historische hoog (Financieel Dagblad, 4 april) en met de belangrijke commerciële visbestanden gaat het goed, meldde de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee begin deze maand.

De onvrede is niet nieuw. Al jaren wordt door de visserijsector een succesvol debat gevoerd dat in de basis erg neigt naar de emotie. Er heerst een angst dat hún visgronden in de Noordzee worden afgepakt door andere Noordzeegebruikers. …
Dit is 11% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?