Van Vollenhoven heeft (on)gelijk

Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) doen onderzoek op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk. Dit chemiebedrijf had volgens justitie een ‘slechte veiligheidscultuur’, met als gevolg een grote brand in 2011. Opinie
Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) doen onderzoek op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk. Dit chemiebedrijf had volgens justitie een ‘slechte veiligheidscultuur’, met als gevolg een grote brand in 2011. | beeld anp / Valerie Kuypers
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Veilig werken is allereerst de verantwoordelijkheid van bedrijven en organisaties zelf; die kan en moet de overheid niet overnemen.

Pieter van Vollenhoven pleit voor één Nationale Inspectie, omdat alleen zo alle problemen die ons land onveilig maken, goed aangepakt worden (ND 29 juni).

Waar ik het grotendeels eens ben met zijn probleemanalyse, houd ik een vurig pleidooi om vooral niet de oplossing over te nemen. Een Nationale Inspectie maakt ons land alleen maar onveiliger.

Van Vollenhoven signaleert dat de overheid meer overlaat aan zelfregulering voor bedrijven en organisaties, terwijl incidenten aantonen dat ze die zelfregulering niet waarmaken. Tegelijkertijd is ‘voorbarig’ bezuinigd op overheidstoezicht.

Het inter …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?