Van de redactie: Tik op de vingers

Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De rubriek ‘Rechtgezet’ van deze krant wordt – net als bij andere serieuze media – regelmatig gebruikt. De afgelopen maanden stonden op de opiniepagina zo’n dertig correcties. Veelal kleine missers: Wasperveen moest Wapserveen zijn, station Zwolle verwerkt 40.000 reizigers per dag en niet per jaar, een verkeerde naam van een fotograaf bij een foto. Dat is geen schande. We doen ons uiterste best alle fouten er vooraf uit te filteren – artikelen worden door meerdere mensen gelezen – maar helaas voorkomt dat niet alles.

Soms gaat het echter faliekant fout. Dat was het geval met het artikel ‘Bekeerd door een kerkgebouw’ (ND 22 juni). In dat artikel berichtten we over een onderzoek naar de kijk van Engelse jongeren op Jezus, het christendom en evangelisatie. Meer jongeren dan gedacht noemen zich ‘actief volgeling van Jezus’ en een deel van hen was zich na een schoolreisje naar een kathedraal gaan verdiepen in Jezus.

Die publicatie kwam ons op een gevoelige tik op de vingers te staan van godsdienstsocioloog Marten van der Meulen. We hadden nieuws ‘onkritisch’ overgenomen, schreef hij op zijn site. De Britse krant The Daily Telegraph koos namelijk een paar dagen eerder voor de interpretatie dat kerkgebouwen een grote rol zouden spelen bij bekering van tieners. ‘De Nederlandse kranten (ND dus) kan verweten worden dat ze hun onderzoekswerk niet goed hebben uitgevoerd.’

Nadat een tweede collega zich in het rapport had verdiept, konden we niet anders dan Van der Meulen gelijk geven. Op zaterdag publiceerden we een ‘Rechtgezet’: het gewraakte artikel berustte op ‘onzorgvuldige weergave van cijfers en conclusies’. De cijfers klopten niet en ook werden niet alle relevante feiten genoemd.

Daarmee bleek de kous niet af. Afgelopen dinsdag publiceerde Alpha Nederland een open brief, gericht aan diverse media, maar waarin vooral het ND werd genoemd. De organisatie voelde zich onrecht aangedaan doordat in het ND-artikel werd gesteld dat bezoek aan een kerkgebouw een effectiever evangelisatiemiddel is dan een YouthAlpha-cursus. Directeur Arnoud Drop heeft vrijdag op de opiniepagina de ruimte gekregen die suggestie inhoudelijk te weerleggen.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Tijdsdruk, persoonlijke omstandigheden spelen mee – een journalist is nooit vrij van invloeden. Maar dat is geen excuus voor een fout als deze. Het volgen van het nieuwsframe van andere media is een voortdurend risico. Dat was voorkomen als de cijfers van The Daily Telegraph niet slechts oppervlakkig waren gecheckt.

Journalisten zijn dol op onderzoeken en cijfers, maar goed uitgevoerde onderzoeken hebben tijd nodig om ze te verwerken en te doorgronden. Dat kunnen onze journalisten, maar dat is deze keer helaas niet gebeurd. Daardoor hebben wij lezers van verkeerde informatie voorzien en christelijke organisaties betrokken in een ondeugdelijke analyse van cijfers.

Het is pijnlijk voor een journalist en voor een redactie – die gaat voor waarheidsvinding en juiste informatievoorziening – een dergelijke fout publiek te erkennen. Maar we weten dat wie fouten eerlijk onder ogen ziet en benoemt, daar geloofwaardiger uit naar voren komt.

Links

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?