Van de redactie: Hoop voor kerk Syrië

Opinie
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De oorlog in Syrië en Irak blijft voortduren. Foto’s van hongerige kinderen in Madaya, dronebeelden van een totaal vernietigd Aleppo, nieuwe berichten van onthoofdingen. Het is onwezenlijk wat een leed de jarenlange strijd heeft voortgebracht.

Honderdduizenden burgers zijn inmiddels omgekomen. Miljoenen hebben bijeen gepakt wat ze konden dragen en zijn gevlucht. Onder hen relatief veel christenen en andere minderheidsgroepen. Volgens mensenrechtenorganisaties telt Irak nog maar 300.000 christenen. Ooit waren dat er 1,5 miljoen.

Deze krant besteedt veel aandacht aan het lot van christenen in de regio. Honderden artikelen zijn inmiddels verschenen: interviews met vluchtelingen en kerkleiders, reportages vanuit Irak en Libanon, feitenoverzichten van de daling van het aantal christenen in het Midden-Oosten en talloze nieuwsberichten over moord en afbraak van de christelijke cultuur.

Een brede coalitie van kerken en christelijke organisaties lanceerde deze week de campagne Hoop voor de kerk in Syrië en Irak. Het doel is informatie verspreiden en het gesprek stimuleren over christenen in die landen. Volgens de initiatiefnemers wordt de nood nog onvoldoende gepeild.

Na de perspresentatie heeft het Nederlands Dagblad besloten zich als mediapartner aan te sluiten bij deze campagne. Het is onze taak, zelfs roeping, aandacht te besteden aan het lijden in deze wereld en in het bijzonder aan dat van christenen en andere minderheden. Wij hebben al veel nieuws gebracht en daarmee zullen we nog intensiever doorgaan. Alle artikelen die deze krant in de actieperiode tot 1 juni over christenen in Syrië en Irak publiceert, gaan vergezeld van het logo om de herkenbaarheid te vergroten. De eerste interview­afspraken zijn inmiddels gemaakt, plannen voor reizen naar de regio staan in de grondverf.

Woensdag begint de veertigdagentijd. In die weken zal onder het commentaar – op de plek waar tijdens advent de kaarsen brandden – aandacht zijn voor de kerk in Syrië en Irak. Om ons dagelijks eraan te herinneren dat een deel van het lichaam van Christus hevig lijdt.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?