Uit de hoofdredactie: Vernieuwde krant

Opinie
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Vrijdag verschijnt het vernieuwde Nederlands Dagblad. Het goede blijft; wat beter kan, is aangepast.

Om te beginnen merkt de oplettende lezer die de krant ‘s ochtends van de mat pakt, dat het formaat iets kleiner is. We stappen over van de zogeheten berliner naar tabloid, gelijk aan vrijwel alle Nederlandse kranten. Beviel berliner niet? Zeker wel. Het is een formaat waarop je een mooie krant kunt maken (zie bijlage Zeven, pagina 10 en 11). We vinden een latere sluitingstijd echter belangrijker. Bij Rodi Media in Diemen kunnen we in plaats van de huidige deadline (21.00 uur) de laatste pagina’s om 23.00 uur aanleveren. En omdat zij – net als vrijwel alle Nederlandse drukkers – op tabloid drukken, stappen we daarop over. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands Dagblad dat de deadline zo laat in de avond ligt. Dat zult u als lezer gaan merken.

De krant die vanaf vrijdag van de pers rolt, is behalve actueler ook haarscherp en milieuvriendelijk, want waterloos gedrukt. Betere kwaliteit was een tweede voorwaarde tijdens de zoektocht naar een nieuwe drukker.

Het nieuwe formaat scheelt maar een paar centimeter, maar betekent dat het hele stramien van de krant opnieuw moet worden opgebouwd. We hebben gekozen voor een herkenbare overgang (zie de nieuwe voorpagina hiernaast). De vormgeving die we sinds vijf jaar hanteren, leent zich uitstekend voor tabloid. Wel grijpen we dit moment aan om een groot aantal kleine verbeteringen door te voeren. Behalve dat de drukker een scherper resultaat levert, hebben we ook zelf aan de leesbaarheid gewerkt. De letters van artikelen zijn voortaan iets groter en de intro’s van nieuwsberichten niet langer in klein kapitaal. De grijze en roze teksten, die soms slecht leesbaar zijn, worden donkerder gedrukt, waardoor het resultaat beter overkomt.

Wie de krant digitaal leest, kan de schouders ophalen over een ander formaat en een scherpere druk. Maar er zijn verbeteringen die niet alleen papieren, maar ook digitale lezers aangaan. De belangrijkste is een significante uitbreiding van het aantal pagina’s, de hele week door. Een kleiner formaat compenseren met meer pagina’s lijkt logisch, maar wij doen er een schepje bovenop. We breiden het wekelijkse aantal pagina’s met ruim 30 procent uit. U krijgt dus meer te lezen en te bladeren.

Uit recent onderzoek onder abonnees bleek opnieuw dat lezers niet alleen nieuws willen, maar ook praktische informatie en verstrooiing. Dus dat aanbod breiden we ook uit. Zo nemen we dagelijks een recept mee, plaatsen we een extra puzzel en bevatten de economische en weerpagina’s meer informatie. Op vaste dagen zijn weg- en spoorwerkzaamheden te vinden in de krant. Voortaan zijn er dagelijks twee mediapagina’s. Daarop zijn meer zenders te vinden, maar ook nieuwe rubrieken over nieuws in de regio, sociale media en televisie-uitzendingen die de moeite waard zijn om via uitzendinggemist terug te kijken.

We verwachten met deze verbeteringen het leesgenot te vergroten en uw dagelijkse ND-schotel te verrijken.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?