Luister naar

Uit de hoofdredactie: GPD

Nieuws
Dat geprinte media in zwaar weer verkeren, mag inmiddels geen nieuws meer heten. Maar ook aan de achterkant van het nieuws is het nodige gaande.
Rinder Sekeris
zaterdag 18 februari 2012 om 09:28

Er woedt inmiddels een gure storm, gevoed door zaken als gratis nieuws via internet en onder druk staande advertentie-opbrengsten.

Kortgeleden maakte persbureau ANP bekend dat een deel van de journalisten zn heil elders moet zoeken. Maar het zijn niet alleen onder druk staande prijzen voor het nieuws en veranderende wensen van afnemers die tot kaalslag in het journalistieke metier leiden. Woensdag werd bekend dat een van de grootste uitgevers van Nederland, Wegener, flink gaat snijden en bezuinigen. Tien procent van de arbeidsplaatsen bij deze grootuitgever van regionale kranten en huis-aan-huisbladen, gaat verdwijnen en in de komende drie jaar moet circa 50 miljoen euro worden bezuinigd. Toch presteren de kranten goed, met - volgens de vaksite Villamedia.nl rendementen tussen tien en twintig procent. Wegener is echter eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Mecom. Die wil niet alleen een op de (digitale) toekomst geënte uitgeefstrategie toepassen, maar ook op termijn goede resultaten laten zien.

Een van de besluiten van Mecom raakt direct het Nederlands Dagblad; ook wij zijn lid van de Geassocieerde Persdiensten (GPD). Dat is een collectief waarin (vooral regionale) dagbladen artikelen met elkaar uitwisselen, ondersteund door een gedegen centrale redactie en een correspondentennetwerk in het buitenland die de algemene dagelijkse nieuwsstroom verzorgt. Daarvoor betalen we een jaarlijkse bijdrage. Wegener, de grootste deelnemer, heeft besloten tot een eigen centrale nieuwsdienst. Dat kan er zomaar toe leiden dat Wegener de GPD verlaat. Als dat daadwerkelijk gebeurt, is de huidige GPD waarschijnlijk niet te handhaven. En dan komt de volgende reorganisatie snel dichtbij. Het lijkt erop dat het bloedbad in de nieuwsvoorziening in het algemeen en in krantenland in het bijzonder onverminderd voortgaat.

Bij het Nederlands Dagblad denken we na over oplossingen. Sinds de krant op het kleinere berlinerformaat verschijnt, wordt zij meer dan daarvoor gedragen door de artikelen van de eigen redactie, waarmee we het onderscheidende van deze krant hopen te versterken. Niettemin vormt de GPD-kopij een belangrijke basisvoorziening.

Binnen het GPD-bestuur zal hoofdredacteur Peter Bergwerff daarom bepleiten dat wat het Nederlands Dagblad betreft die voorziening zo goed mogelijk in stand blijft.

Intussen dreunt de mokerslag van het Wegenerbesluit tot oprichting van een eigen nieuwsdienst na op de Rijswijkse GPD-burelen. Het lijkt ons nu een goed moment om publiek de collegas daar te laten weten dat we dagelijks blij zijn met hun vele goede werk. Het Nederlands Dagblad is altijd een pleitbezorger geweest van nieuws van waarde. Die traditie zullen we ook nu niet verloochenen. Sterkte!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.