Trek les uit Anschluß Oostenrijk

Maart 1938, de Oostenrijkse grens met Duitsland gaat open en Duitse troepen trekken het land binnen. De ‘Anschluß’ is een feit. De euforie erover was van korte duur. Opinie
Maart 1938, de Oostenrijkse grens met Duitsland gaat open en Duitse troepen trekken het land binnen. De ‘Anschluß’ is een feit. De euforie erover was van korte duur. | beeld beeldanp
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De geschiedenis van tachtig jaar Anschluß leert dat hoe groot de schuld van een land ook is, je dat land de mogelijkheid moet geven om te overleven.

Deze week is het tachtig jaar geleden dat de Anschluß van Oostenrijk aan nazi-Duitsland plaatsvond, om precies te zijn 13 maart. Het was een zwarte dag in de geschiedenis van Oostenrijk van meer dan duizend jaar.

Het land leed zwaar onder de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Van het immens grote keizerrijk bleef bijna niets over. Ook de rest gunden de andere landen hun niet (de ‘tijdelijke’ SHS-staat, van Slovenen, Kroaten en Serviërs, wilde delen van Karinthië hebben en in het oosten van Oostenrijk was er grote onenigheid met Hongarije).

Het land kwam hierdoor i …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?