Toch geen christelijke horoscoop in het Nederlands Dagblad

Opinie
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Eén keer per jaar zetten wij u met een grap op het verkeerde been. Op 1 april, de dag die daarvoor al eeuwen in gebruik is. Een traditie waarmee we benadrukken dat wij de rest van het jaar betrouwbaar zijn.

Gisteren bevond onze grap zich op de servicepagina’s. Wekelijks zou het Nederlands Dagblad een christelijke horoscoop gaan afdrukken. De tekstjes bij de sterrenbeelden, in de vorm van de bekende vage horoscoopvoorspellingen, waren een knipoog naar bekend christelijk taalgebruik.

Zoals wij natuurlijk hadden verwacht, reageerden tal van lezers op deze ‘nieuwe rubriek’. Bij velen riep de ‘horoscoop’ in eerste instantie afkeer, verbazing, onbegrip en teleurstelling op. Totdat het merendeel zich realiseerde welke datum het was. Gelukkig konden de meesten er smakelijk om lachen. ‘Dat is leuk de dag beginnen met jawel, een christelijke horoscoop’, twitterde een lezer. Enkelen lieten desondanks via mail weten verbolgen te zijn, want de grap was ‘volledig onder de maat’ en deze ‘fantastische krant’ heeft tot taak ‘een zuiver christelijk geluid’ te laten horen.

Onze 1 aprilgrappen kiezen wij altijd zo dat de lezer in eerste instantie denkt: ‘het zal toch niet waar zijn?!!’ Vorig jaar deden we dat met de universele collectemunt van de Belastingdienst en een jaar eerder met de site waarop voorgangers konden worden beoordeeld. Een moment van ontsteltenis, zoals gistermorgen veel lezers hadden, is dus het beoogde effect. Maar de lezer die weet waarvoor we staan, zal zich na verloop van tijd realiseren: ‘dit móét wel een grap zijn, welke datum is het?’ Door in dit geval een horoscoop te plaatsen bij wijze van 1 aprilgrap, benadrukken wij juist dat astrologie zo wezensvreemd is aan het Nederlands Dagblad dat het ondenkbaar is dat we ooit in alle ernst met een horoscoop komen. We appelleren aan het vertrouwen van onze lezer, die bij nader inzien snapt dat wij niets van astrologie moeten hebben.

Waar lezers in onze grap stonken, tuinden wij (helaas) net als veel andere media in een grap van de SGP-jongeren (1 april, pagina 2). Op het juiste moment maakten zij bekend dat ze de opkomst zouden peilen tijdens het Oekraïne-referendum komende woensdag. Hun plannen presenteerden ze op 31 maart, maar in het persbericht zat een subtiele verwijzing naar vrijdag 1 april.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?