Studenten zijn niet ambitieus

Studenten leven in een cultuur waarin hard werken, doorzetten en uitblinken niet wordt gewaardeerd. De norm is: niet afwijken van ‘de gezelligheid’ van het gemiddelde. Opinie
Studenten leven in een cultuur waarin hard werken, doorzetten en uitblinken niet wordt gewaardeerd. De norm is: niet afwijken van ‘de gezelligheid’ van het gemiddelde. | beeld anp / Bas Czerwinski
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft gelijk dat Nederlandse studenten hard werken en uitblinken onvoldoende waarderen.

‘Voor sommige studenten is een mbo-studie het hoogst haalbare niveau’, zei de decaan van de hogere landbouwschool na mijn zoveelste onvoldoende. ‘Zou je niet een stapje terug doen?’, voegde hij daar nog aan toe.

Het waren de jaren tachtig, ik had net de A-status gekregen als alleenstaande vluchteling en wilde heel graag studeren. Het propedeusediploma van een hbo-studie was voor mij de kortste weg naar de Landbouw Universiteit Wageningen. Dat kwam doordat mijn Iraanse middelbare-schooldiploma in Nederland niet als vwo, maar als havo werd erkend.

Het niveau was niet het probleem: alleen had …
Dit is 13% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?