Samenleving mag militairen niet laten opdraaien voor de trauma's van een missie

Nederlandse militairen op patrouille in Uruzgan, december 2008. Door politieke factoren voelden ze zich beperkt in hun mogelijkheden om leed onder de lokale bevolking te bestrijden. Opinie
Nederlandse militairen op patrouille in Uruzgan, december 2008. Door politieke factoren voelden ze zich beperkt in hun mogelijkheden om leed onder de lokale bevolking te bestrijden. | beeld anp / Rick Nederstigt
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De samenleving mag individuele militairen niet laten opdraaien voor de trauma’s van een missie. Want wij hadden hen uitgezonden. Met soms tegenstrijdige opdrachten.

Als het over militair trauma gaat, komt al snel het begrip posttraumatische stressstoornis (PTSS) boven. Sinds enige tijd is er ook een ander begrip in zwang: moral injury, ‘morele verwonding’. Dit begrip benoemt iets waaraan PTSS geen recht kan doen, namelijk gewetensconflicten als gevolg van moreel problematische handelingen of ervaringen in oorlogsomstandigheden.

PTSS is een ziektebeeld en vat de betrokken militair vooral op als patiënt. Moral injury verwijst naar gevoelens van schuld, schaamte en boosheid over eigen of andermans handelingen die in strijd zijn met diepe morele waarden.

O …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?