Roer moet om bij Shell, nu het nog kan

Shell-topman Ben van Beurden (rechts) bij de Ecomarathon, een wedstrijd voor de energiezuinigste auto. Maar zelf wordt Shell nog niet erg duurzaam. Opinie
Shell-topman Ben van Beurden (rechts) bij de Ecomarathon, een wedstrijd voor de energiezuinigste auto. Maar zelf wordt Shell nog niet erg duurzaam. | beeld ap / Ronny Rozenberg
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De winst neemt af, de aandelenkoers keldert, en dan neemt Shell een Brits gasbedrijf over. Wat bezielt het olieconcern? Het blijft maar hangen aan fossiele brandstoffen.

Shell staat op het punt zijn grootste overname ooit te doen. Het gaat tientallen miljarden investeren in gasbedrijf BG. Bij de aandeelhouders is de twijfel toegeslagen, getuige de dalende aandelenkoers van het bedrijf. Ook andere oliemaatschappijen ondervinden last van de twijfels over de toekomst van fossiele brandstoffen en van de lage olieprijs, maar Shell heeft er méér last van.

Waarom houdt het bestuur vast aan deze overname, die vooral meer van hetzelfde betekent? Terwijl de wereld snel verandert, legt Shell zijn middelen voor de lange termijn opnieuw vast in fossiel.

Door nauwelijks t …
Dit is 12% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?