Privacywet slaat soms door

Aandacht voor privacy is goed, maar het is ook een grote belasting voor bijvoorbeeld sportverenigingen. Die hebben al moeite om hun hoofd boven water te houden en hebben een gebrek aan vrijwilligers. Opinie
Aandacht voor privacy is goed, maar het is ook een grote belasting voor bijvoorbeeld sportverenigingen. Die hebben al moeite om hun hoofd boven water te houden en hebben een gebrek aan vrijwilligers. | beeld anp / Bart Maat
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Eind mei gaat de nieuwe privacywetgeving in Nederland in werking. Deze Europese wet geldt niet alleen voor bedrijven als Google en de Rabobank, maar ook voor zzp’ers, kleine ondernemingen, verenigingen en stichtingen (waaronder kerken). Slaan we met deze wet niet te ver door?

De consument krijgt in de nieuwe privacywetgeving meer invloed op het gebruik van zijn gegevens. Zo krijgt hij meer controle door het recht om gegevens in te zien, het recht om gegevens te wijzigen en het recht om vergeten te worden.

Ook moeten bedrijven meer toestemming vragen aan consumenten om hen te benaderen. In de nieuwe regelgeving mag je, wanneer je geen klant meer van een bedrijf bent, niet zomaar meer met bijvoorbeeld e-mails, WhatsApp-berichten en dergelijke worden bestookt. De consument moet daar toestemming voor geven.

lastiger klanten werven

Een gevolg hiervan is wel, dat het …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?