Luister naar

Politieke analyse: ‘Nee’ zeggen tegen China, kan dat?

Nieuws
Gerard Beverdam schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 6 april 2019 om 03:00

Een geheime dienst hoort z’n werk in het geheim te doen, maar één keer per jaar doet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) toch een boekje open. Zo waarschuwt de AIVD in het dinsdag verschenen jaarverslag dat de radicale islam terrein wint in het onderwijs aan moslimkinderen, met name als het om naschoolse lessen gaat. Natuurlijk werd gelijk de link gelegd met het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, waar de leerlingen onder een ongewenste invloed zouden staan.

Maar concrete scholen worden in het jaarverslag niet genoemd. Opvallend is dat de AIVD bij een ander thema wél een naam noemt: ‘Verreweg de grootste dreiging op het gebied van economische spionage is afkomstig van China.’ Dat land probeert kostbare kennis te bemachtigen van bedrijven in met name de technologie-, energie-, maritieme en gezondheidszorgsector. Dat gebeurt via een ‘breed scala aan (heimelijke) middelen die het verdienvermogen van Nederlandse bedrijven ondermijnen en die op termijn kunnen resulteren in econonomische en politieke afhankelijkheden’.

Er zijn bedrijfsovernames door buitenlandse bedrijven die goedkoop aan geld kunnen komen, schrijft de AIVD. Op bijvoorbeeld universiteiten houdt een land als China eveneens een oogje in het zeil. ‘Ook binnen legitieme samenwerkingsverbanden tussen academische en kennisinstellingen vindt diefstal van onderzoeksbevindingen plaats. Nederlandse innovaties verdwijnen op die manier over de grens.’ En, zegt de AIVD: ‘Het veiligheidsbewustzijn en de weerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen tegen deze risico’s lijken onvoldoende.’

Nieuwe Zijderoute

De waarschuwingen van de veiligheidsdienst komen op een gevoelig moment, juist nu het Nederlandse kabinet bezig is met het opstellen van de ‘China-strategie’. Verschillende ministeries buigen zich over de vraag hoe om te gaan met China’s enorme ambities, die ook de AIVD in het jaarverslag aanstipt. China wil zijn economische en geopolitieke invloed vergroten met plannen als Made in China 2025 en Nieuwe Zijderoute.

Vooruitlopend op het kabinet, heeft de VVD als grootste regeringspartij al een eigen China-strategie opgesteld. Rode draad is dat afscheid genomen moet worden van ‘de goedmoedigheid van het China-beleid van de afgelopen jaren’. We moeten niet tégen China zijn, maar wel de juiste spelregels hanteren, vinden de liberalen. Zo zou er bijvoorbeeld een Europees test- en beoordelingscentrum voor buitenlandse technologie moeten komen, dat ook kijkt naar verborgen ‘achterdeurtjes’ in digitale systemen, die gebruikt kunnen worden voor spionage.

Intussen lijkt het erop dat het kabinet zelf nogal worstelt met de China-strategie, die in mei klaar moet zijn. Want de waarschuwingen zijn dan wel alarmerend (en dat zelfs in de openbare versie van het AIVD-jaarverslag), maar tegelijk profiteert Nederland volop van het open karakter van de eigen economie. En we blijven Hollanders: het Chinese aanbod is vaak verleidelijk, met mooie technologie voor lage(re) prijzen.

Maar lees dan deze zin: ‘De AIVD vindt het onwenselijk dat Nederland voor de uitwisseling van gevoelige informatie of voor vitale processen afhankelijk is van de hard- of software van bedrijven uit landen waarvan is vastgesteld dat ze een offensief cyberprogramma tegen Nederlandse belangen voeren.’ Dit leidt al binnenkort tot een concrete vraag: mag het Chinese bedrijf Huawei wel het Nederlandse 5G-netwerk (met de nieuwste standaard voor mobiel dataverkeer) aanleggen? Maar ook: kan Nederland het zich wel permitteren op die vraag ‘nee’ te zeggen? ‘Het is ingewikkeld’, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) deze week over de gesprekken rond de China-strategie, en dat antwoord is even eenvoudig als veelzeggend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.