Paus wil té graag naar China

Katholieken in de rij voor een eucharistieviering bij de kathedraal in Peking. De bisschop hier wordt door zowel het Vaticaan als de Chinese overheid erkend, maar hij is een van de weinigen. De officiële katholieke staatskerk staat geheel onder controle van de overheid. Opinie
Katholieken in de rij voor een eucharistieviering bij de kathedraal in Peking. De bisschop hier wordt door zowel het Vaticaan als de Chinese overheid erkend, maar hij is een van de weinigen. De officiële katholieke staatskerk staat geheel onder controle van de overheid. | beeld ap / Ng Han Guan
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Paus Franciscus moet niet zo tegen de Chinese machthebbers aanschurken. Hij kan beter eens opkomen voor de christenen in China, die steeds minder vrijheid hebben.

Voor het Chinese Nieuwjaar gaf paus Franciscus een interview aan de Asia Times, waaraan deze krant refereerde in ‘Pauselijke flirt vlak voor Chinees Nieuwjaar’ (ND 3 februari). De paus wil de wereld op het hart drukken de opkomst van China niet te vrezen. China, zei de kerkvorst, heeft ‘een grootse cultuur, met een onuitputtelijke wijsheid’.

Paus Franciscus noemde Matteo Ricci als een voorbeeld van vreedzame uitwisseling. Ricci kwam aan het einde van de zestiende eeuw naar China en probeerde de Chinese elite te bekeren via dialoog met en respect voor het confucianisme.

Het interview bevatte …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?