Pas op met bewijzen van Bijbelse waarheden

’s Werelds beroemdste amateurarcheoloog Hershel Shanks had een fijne neus voor opwindende verhalen. Over een afdruk van het zegel van niemand minder dan Jesaja; of oude inscripties op een grafsteen die refereren aan Jezus. Opinie
’s Werelds beroemdste amateurarcheoloog Hershel Shanks had een fijne neus voor opwindende verhalen. Over een afdruk van het zegel van niemand minder dan Jesaja; of oude inscripties op een grafsteen die refereren aan Jezus. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het blijft link dat verhalen over Bijbel en archeologie big business zijn. Lezers en kijkers gaan zomaar denken dat ‘archeologie de Bijbel bewijst’ of dat een sceptische houding tegenover de Bijbel de enige echt wetenschappelijke is.

Na meer dan veertig jaar nam hij vorige maand afscheid: Hershel Shanks (1930), hoofdredacteur van Biblical Archaeology Review, het blad dat als geen ander archeologische vondsten uit de wereld van de Bijbel bekendmaakt bij het grote publiek.

’s Werelds beroemdste amateurarcheoloog had een fijne neus voor opwindende verhalen. Vaak wist hij een wetenschappelijke vondst zo op te blazen, dat het net leek of de Bijbel dramatisch tot leven kwam. En natuurlijk moest ook zijn afscheid worden opgeluisterd met een spectaculaire vondst.

Na een wekenlange campagne waarmee iedereen werd lekker gemaak …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?