Commercieel belang om ons te zout te laten eten

Het Salt Institute, een instelling van de zoutindustrie, steunt onderzoekers die twijfel zaaien over het nut van zoutbeperking. |beeld GPD / David van Dam Opinie
Het Salt Institute, een instelling van de zoutindustrie, steunt onderzoekers die twijfel zaaien over het nut van zoutbeperking. |beeld GPD / David van Dam

Nederlanders gebruiken te veel zout, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat vorige week woensdag werd gepubliceerd. Vanwege commerciële belangen is de strijd tegen zout moeizaam.

Terwijl één gram zout per dag ruim voldoende is in een gematigd klimaat, consumeert de Westerling tien maal zo veel. Dat kan niet gezond zijn, en dat is het ook niet. Bijna een derde van de Westerse bevolking krijgt bloeddrukverhoging. Een afwijking die bij volksstammen die zoutloos voedsel gebruiken niet voorkomt. Net als acuut hartfalen; een complicatie waarvoor in de VS 60.000 patiënten per jaar worden opgenomen. Zij herstellen tijdelijk na zout-uitdrijvende middelen en komen meestal later opnieuw met hetzelfde probleem. In de praktijk lukt het vaak niet om minder zout te gebruiken. …
Dit is 13% van het artikel.

Wil je doorlezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Elke dag een nieuwsbrief

Elke dag het ND