Opinie: Het slechte nieuws over klimaat en natuur raakt onze emoties: verberg ze niet

Een groene zeeschildpad. Onder de groene zeeschildpadden bij het Great Barrier Reef is een scheve man-vrouw­verhouding ontstaan door stijgende temperaturen, denken wetenschappers. De kans op uitsterven van de soort neemt daardoor toe. Opinie
Een groene zeeschildpad. Onder de groene zeeschildpadden bij het Great Barrier Reef is een scheve man-vrouw­verhouding ontstaan door stijgende temperaturen, denken wetenschappers. De kans op uitsterven van de soort neemt daardoor toe. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Met verhullend taalgebruik over klimaat en natuur verliezen we onze grip op een drastisch veranderende wereld. Het woord ‘transitie’ doet geen recht aan de ernst van de situatie.

Het lijkt wel of we meer dan ooit over klimaat- en natuurverlies praten. Toch heeft de manier waarop we hierover praten onvoldoende zin zolang we een onkritisch vocabulaire hanteren en weinig ruimte geven aan natuur- en klimaatemoties.

Zo stelt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, dat het een enorme opgave wordt onze energievoorziening te verduurzamen (Nederlands Dagblad 4 februari). Dat klopt zeker, maar door van een ‘transitie’ te spreken doet Rotmans alsnog onvoldoende recht aan de ernst van de situatie.

energiegat

De term ‘energietransitie’ kwam eind jaren zeventig op en werd gepromo …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?