Opinie: De Chinese oorlog tegen religie en tegen de Oeigoeren in het bijzonder

Politie op wacht bij het uitgaan van de moskee in Kashgar, in het islamitische westen van China. Het regime voert er een ‘oorlog tegen terreur’ die moeilijk te onderscheiden is van onderdrukking van de Oeigoer-minderheid. Opinie
Politie op wacht bij het uitgaan van de moskee in Kashgar, in het islamitische westen van China. Het regime voert er een ‘oorlog tegen terreur’ die moeilijk te onderscheiden is van onderdrukking van de Oeigoer-minderheid. | beeld afp / Johannes Eisele
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De greep van het Chinese regime op het land is strakker geworden onder het bewind van Xi Jinping sinds 2012. Zie de oorlog tegen religie in het algemeen (Nederlands Dagblad 9 maart) en de islamitische Oeigoeren in het bijzonder.

Om vandaag in het westen van China opgepakt te worden, hoef je alleen maar een SIM-kaart te kopen voor een familielid, het verkeerde popliedje te downloaden, een koranvers te reciteren op een begrafenis of te skypen met een familielied of partner in het buitenland.

Dit zijn enkele van de ‘misdrijven’ die zijn geregistreerd door meer dan een miljoen ‘burgerwachten’, die sinds 2014 op huisbezoek gaan bij moslims in dit gebied, als onderdeel van een patriottische opvoedingscampagne.

Ongeveer een miljoen moslims zitten vast in wat veel nuchtere mensen concentratiekampen noemen. Velen van hen zij …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?