Opinie: Bij het carnaval lukt alles zonder de overheid

Carnaval. Dat is: niks globalisering – terug naar de wortels, naar het kleinschalige en de menselijke maat. Naar het dorp en de kroeg waar je de mensen kent. Foto: carnavalsvereniging Kielegat in actie. Opinie
Carnaval. Dat is: niks globalisering – terug naar de wortels, naar het kleinschalige en de menselijke maat. Naar het dorp en de kroeg waar je de mensen kent. Foto: carnavalsvereniging Kielegat in actie. | beeld anp / Robin van Lonkhuijsen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Carnaval haakt aan bij heimwee naar identiteit, regio en het herkenbare. Carnaval brengt mensen bij elkaar zonder dat we de overheid nodig hebben.

Als in Den Haag wonende Brabander ben ik binnenkort weer vier dagen in Brabant. Het is een van de vier jaarlijkse feesten en tradities, naast Pasen, Sinterklaas en Kerstmis. Tenminste, beneden de rivieren en in enkele katholieke enclaves daarboven. Carnaval is een markering in het jaar, een ijkpunt. Voor veel zuiderlingen vindt alles plaats voor of na carnaval.

Wat is toch dat feest, dat die zuiderlingen vier dagen en ook nog tijden daarvoor zo bezighoudt? Waarom is daags na carnaval weer de eerste vergadering voor het jaar erna?

Carnaval is meer dan een braspartij, zoals boven de rivieren …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?