Opinie: Betrek ervaringskenners bij ggz

‘Thomas a Kempis’ bezoekt morgen Utrecht. De vijftiende-eeuwse voorman van de Moderne Devotie drong aan op een menswaardige behandeling van mensen die anders waren. Hij stond aan de wieg van de eerste ‘dolhuizen’. Opinie
‘Thomas a Kempis’ bezoekt morgen Utrecht. De vijftiende-eeuwse voorman van de Moderne Devotie drong aan op een menswaardige behandeling van mensen die anders waren. Hij stond aan de wieg van de eerste ‘dolhuizen’. | beeld Mink de Vries
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Vandaag is in Utrecht een stadswandeling langs plekken van de ‘moderne devotie’, een kerkelijke vernieuwingsbeweging uit de vijftiende eeuw. ‘Thomas a Kempis’, de voorman van die beweging, loopt zelf ook mee. Bij het Willem Arntszhuis in de binnenstad houdt hij onderstaand verhaal.

Het is alweer enige tijd geleden – om precies te zijn 590 jaar – dat ik een pleidooi heb gehouden om op een andere manier om te gaan met mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Toen werden mensen die afweken van de norm – qua uiterlijk, taal en gedrag – namelijk niet serieus genomen; zij leefden aan de rand van de samenleving.

Naar aanleiding van mijn oproep zijn er dolhuizen opgericht, waaronder dit huis van Willem Arntsz in Utrecht in 1461. Bijzonder is dat het nog steeds een huis is voor de geestelijke gezondheidszorg.

Ik sta hier niet zomaar. Vanuit Zwolle ben …
Dit is 12% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?