Ontmoeten helpt om tolerantie te leren

Het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt in Den Haag. Als staatsbestuurder kwam hij vooral op voor tolerantie, desnoods met dwang. Opinie
Het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt in Den Haag. Als staatsbestuurder kwam hij vooral op voor tolerantie, desnoods met dwang. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vandaag, 13 mei, is het precies vierhonderd jaar geleden dat landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt op het Haagse Binnenhof onthoofd werd, beschuldigd van landverraad. Tolerantie was toen, maar is ook nu een aangevochten zaak.

De onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt is een zwarte bladzij in de vaderlandse geschiedenis. Hij was Nederlands eerste grote staatsman. Er is veel geschreven over zijn verhouding tot prins Maurits. Daarbij speelde van alles door elkaar heen, en een lieverdje was ook Van Oldenbarnevelt zeker niet. Hij werd tegelijk bewonderd en verguisd.

Een aspect van zijn leven dat nog steeds aandacht verdient, zeker in onze tijd, is zijn bemoeienis met de (grenzen van) tolerantie. Hoe verdraagzaam ben je ten opzichte van wat afwijkt van jezelf, en welke rol speelt de overheid daarbij?

nog steeds actue …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?