Noem diplomatie geen ‘leugens’

President Barack Obama met ‘de invloedrijkste stem in zijn buitenlands beleid’, Ben Rhodes (midden) in de tuin van het Witte Huis; links nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice, rechts politiek adviseur Valerie Jarrett. Opinie
President Barack Obama met ‘de invloedrijkste stem in zijn buitenlands beleid’, Ben Rhodes (midden) in de tuin van het Witte Huis; links nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice, rechts politiek adviseur Valerie Jarrett. | beeld ap / Charles Dharapak
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Heeft de regering-Obama de politiek en het publiek opzettelijk onvolledig geïnformeerd over het kernwapenakkoord met Iran? Of is dat precies het geheim van effectieve vredesdiplomatie?

In de Amerikaanse conservatieve media is de afgelopen dagen een enorme stampei losgebroken rondom het nucleaire akkoord met Iran. Aanleiding is een uitgebreid interview van het New York Times Magazine met Ben Rhodes, de belangrijkste adviseur van president Obama over vraagstukken van nationale veiligheid.

In het lijvige artikel beweert Rhodes dat de pers en de politiek een ‘verhaal over het Iran-akkoord kregen voorgeschoteld dat grotendeels was gefabriceerd met het doel het akkoord goed te verkopen’.

Rhodes was zelf de spil in dit spel met de waarheid. Doordat hij voortdurend kleine feitje …
Dit is 10% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?