Nieuws heeft emotie nodig

Soms is het nieuws van zichzelf dramatisch, zoals hier na een Kamerdebat in 2017 over het fatale ongeluk met militairen in Mali. Maar vaak kan nieuws wel wat meer drama gebruiken, zodat journalisten het verhaal beter kunnen vertellen. Opinie
Soms is het nieuws van zichzelf dramatisch, zoals hier na een Kamerdebat in 2017 over het fatale ongeluk met militairen in Mali. Maar vaak kan nieuws wel wat meer drama gebruiken, zodat journalisten het verhaal beter kunnen vertellen. | beeld anp / Jerry Lampen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Emotie helpt bij het begrijpen van politiek. Als je echt nieuws maar aantrekkelijk genoeg maakt, heb je geen nepnieuws meer nodig.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een bureau tegen nepnieuws opgezet. Er verschijnen te veel artikelen met foutieve informatie en daarom kunnen journalisten een feitencheck laten doen door overheidsfunctionarissen.

Al snel komen journalisten niet meer, omdat veel sensationele verhalen niet blijken te kloppen en ze liever die verhalen publiceren dan de saaie overheidswaarheid.

Dit is geen nieuws uit 2018, maar een geheim verslag van de Britse ambassadeur in Rusland uit 1902.

In het debat over Russische trollen in de VS, de EU en Brazilië lijkt Rusland wel het laatste lan …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?