Nieuwe fase in de strijd met ISIS

‘De economie van Brussel is dood’, zei de voorzitter van Horeca Brussel, Yvan Rogue, maandag. ‘Hotels in Brussel staan leeg, investeerders trekken offertes terug en kantoren blijven leeg. ISIS weet dat we juist economisch kwetsbaar zijn. Opinie
‘De economie van Brussel is dood’, zei de voorzitter van Horeca Brussel, Yvan Rogue, maandag. ‘Hotels in Brussel staan leeg, investeerders trekken offertes terug en kantoren blijven leeg. ISIS weet dat we juist economisch kwetsbaar zijn.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Amerika, de EU en ISIS zeggen hetzelfde: er is een nieuwe fase in de strijd met ISIS begonnen. ‘Parijs was een waarschuwing, Brussel een herinnering’, dreigt de terreurbeweging. Neem dat serieus, is het advies uit de VS.

Bloemen houden ISIS niet tegen. Maar de boodschap van eenheid, zondagmiddag in Brussel, van de duizenden deelnemers aan de solidariteitsmars tegen terreur, komt wel bij de kern van het antwoord op de terreuraanslagen van de ‘islamitische staat’. ‘Dit gaat niet alleen over rouwverwerking. Dit is een duidelijke boodschap tegen terreur en een oproep om terreur aan te pakken’, zei Anro Kempynck, van een van de organisaties achter de mars, in De Standaard.

Een paar dagen eerder had het Amerikaanse Homeland Security, het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, al gewaarschuwd dat de terreurdreiging van ISIS tegen Europa ‘ongekend in omvang en steeds dodelijker’ is en ‘de Europese veiligheidsdiensten overweldigt’. Dat laatste bleek ook uit de opmerking van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. ‘Op het gebied van veiligheid maakt de verdeeldheid ons kwetsbaar. Europa heeft een echte veiligheidsunie nodig’, zei hij vorige week in het Europees Parlement.

behoorlijk verontrustend

Gezien die kwetsbaarheid zijn twee boodschappen behoorlijk verontrustend. De eerste komt van de coördinator Contraterrorisme van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Justin Siberell. In een ontmoeting in Den Haag was Siberell helder: ‘Er zijn meer buitenlandse jihadstrijders dan ooit in de geschiedenis. Vroeger of later zullen die naar huis terugkeren, om daar aanslagen te plegen. Daar moet je je op voorbereiden.’ Siberell bevestigde in het gesprek dat ISIS daar bewust strijders voor selecteert: ‘ISIS heeft een specifieke inzet op strijders die door hun paspoort vrij kunnen reizen in de Europese Unie en daar weer mensen kunnen selecteren voor de jihad. Er zijn connecties met al bestaande cellen in EU-lidstaten.’

Maar ze denken niet ‘nationaal’, waarschuwt Siberell. ‘Veiligheidsvraagstukken zijn altijd gezien als een nationaal onderwerp. Dat moeten we doorbreken. We hebben echt een andere aanpak nodig om het terrorisme te bestrijden.’

één asielambtenaar

Er is al wel een begin van samenwerking, zowel tussen veiligheidsdiensten als via het Europese centrum voor contraterrorisme, gekoppeld aan Europol. Maar zonder goede grensbewaking aan de buitengrenzen van Europa is het onbegonnen werk.

Dat blijkt uit de Europese ‘samenwerking’ bij de opvang, de registratie en het afhandelen van de asielverzoeken van de honderden vluchtelingen die per dag Griekenland en ook Italië binnenkomen. In maart is bij het akkoord met Turkije afgesproken dat Griekenland daarbij steun van andere EU-lidstaten zou krijgen. In de overzichten van de Europese Commissie van eind vorige week bleek weer eens de afstand tussen die belofte van Europese lidstaten en het inzien van het belang ervan. Van de 1500 gevraagde extra agenten voor de Europese grensbewakingsdienst Frontex was nog niet de helft toegezegd – en net een vijfde daadwerkelijk ingezet. Van de 470 gevraagde ambtenaren die de asielverzoeken moeten beoordelen waren er 31 – nog geen 10 procent – in Griekenland aangekomen. Van de toegezegde 37 rechters niet één.

De gevolgen zijn bizar. Zo meldde Human Rights Watch donderdag dat op het Griekse eiland Chios één asielambtenaar 1206 asielaanvragen moest behandelen. Hij had er tot vorige week negen van kunnen doornemen. Pas eind mei worden nog drie extra ambtenaren verwacht.

Zolang de Europese lidstaten niet inzien dat dit werk ook hun veiligheid betreft, omdat zo eerder terroristen die zich onder de vluchtelingen mengen, kunnen worden ontdekt, blijft de ‘veilige buitengrens’ van Europa een wassen neus.

Brussel is dood

ISIS daarentegen is helder en komt beloften helaas maar al te goed na. In het jongste nummer van Dabiq, het blad van ISIS, is de tweede boodschap aan Europa te vinden: ‘Parijs was een waarschuwing, Brussel een herinnering. Wat nog komt, zal bij de gratie van Allah nog verwoestender en bitterder zijn.’ Het gaat ISIS niet alleen om het doden van burgers; ook de economie is doelwit: ‘De schade aan hun economie, hun infrastructuur en hun bronnen van inkomsten zal hun levens veel moeilijker maken dan ze zich kunnen voorstellen’, dreigt Dabiq.

Dat is geen grootspraak. ‘De economie van Brussel is dood’, zei de voorzitter van Horeca Brussel, Yvan Rogue, in De Standaard van maandag. ‘Hoe groot de economische impact van de aanslagen hier is? Het is een echte catastrofe. In de maand april waren er zeshonderd faillissementsdossiers. In een normale maand zijn er dat gemiddeld veertig.’ Hotels in Brussel staan leeg, investeerders trekken offertes terug, kantoren blijven leeg. In een economie die vooral op consumentenvertrouwen en kortetermijnwinsten draait, blijkt ISIS enorme schade te kunnen aanrichten.

Wat ISIS wil doen, weten westerse regeringen. Wat ertegen kan worden gedaan, ook. Dat kan alleen samen, roepen betrokken deskundigen en beleidsmakers. De beloften om dat te doen, liggen er. Die beloften waarmaken, daar gaat het nu om. Dat maakt het voor ISIS een stuk lastiger. <

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?