Nieuw ‘levenslang’ schiet tekort

Justitie eiste vorig jaar levenslang in een moordzaak tegen twee broers (links voor op de rug en van opzij gezien), maar de rechtbank in Assen vond die straf niet humaan en maakte er dertig jaar celstraf van. Opinie
Justitie eiste vorig jaar levenslang in een moordzaak tegen twee broers (links voor op de rug en van opzij gezien), maar de rechtbank in Assen vond die straf niet humaan en maakte er dertig jaar celstraf van. | beeld anp / Aloys Oosterwijk
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In de plannen van het kabinet wordt levenslange gevangenisstraf nog niet veel humaner. Vanaf het begin moet terugkeer in de maatschappij in beeld zijn.

Deze maand besloot de Haagse kortgedingrechter dat de staat de tot levenslang veroordeelde Edwin S. moet laten deelnemen aan resocialisatieactiviteiten.

Edwin S. werd in 1994 veroordeeld wegens een gewelddadige overval waarbij een dode en een zwaargewonde vielen. Hij wilde – vooruitlopend op de nieuwe wetgeving voor de invulling van de levenslange gevangenisstraf – zo snel mogelijk beginnen met activiteiten die gericht zijn op een eventuele terugkeer in de samenleving. De rechter geeft hem, met het oog op die nieuwe wetgeving, nu die mogelijkheid.

Deze nieuwe wetgeving is hard nodig, omdat …
Dit is 13% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?