Luister naar

ND-lezers: Welk product is volgens u te goedkoop?

Nieuws
-
vrijdag 21 juni 2019 om 17:51

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Alle bakkerijproducten. Uit één kilo graan van nog geen 20 cent kunnen twee broden worden gebakken, dat is nog geen tien cent grondstofkosten per brood.

Winno Eernstman, gevangenbewaarder

Niet het voedsel is goedkoop, de andere kosten van levensonderhoud zijn de afgelopen decennia zo erg gestegen dat het lijkt of voedsel goedkoop is. Kwestie van (dis)balans. Het water staat modaal al aan de lippen.

Ymkje Bouma, gepensioneerd verpleegkundige

Twee grote bananen, samen 30 cent. Het moet van overzee komen. Niemand kan hier toch aan verdienen?

Frea Kroese, fotograaf

Koffie en thee. Groente ook, zowel ingevoerd als uit de kassen.

Henk Kooistra, veehouder

Ingeval van de aanschaf van tomatenpuree in blik betaalt men slechts het blik. Voor mij, daar ik geen liefhebber ben, nog steeds te duur overigens.

Kees van Baardewijk, schrijver

Elektronica. Wij kochten onlangs een stofzuiger voor nog geen 50 euro.

Nelleke Berntsen, gepensioneerd docent mbo

Veel kleding bij Wibra of Zeeman bijvoorbeeld is zo goedkoop; dat kan eigenlijk niet kloppen. Een T-shirt voor twee euro of een jurk voor vijf euro soms, gemaakt in het buitenland en verzonden naar hier.

Peter Mulder, psychiatrisch verpleegkundige

Vlees. Als je voor een paar euro een dier kan opkweken, industrieel verwerken en verpakt kan aanbieden in een supermarkt worden te veel kosten op een onethische manier afgewenteld op dier en samenleving.

Suze de Wolff, vrijwilliger

Groente.

Tessa van Waarde, student

Ik zou zeggen dat ananassen te goedkoop zijn, gezien de moeite en de tijd die het kost.

Martien Stam, gepensioneerd chauffeur

In 1958 kostte een brood 38 cent, een ei 11 cent. Nu respectievelijk, omgerekend, 9,35 en 42 cent. Brood is 24 x duurder, een ei 4x. Hoe kan een boer ervan leven?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.