Misschien is het wel Gods bedoeling, dat we Hem missen in de eredienst

Theoloog Alister McGrath kondigde in 2003 het einde van het protestantisme aan. Op de foto: McGrath gefotografeerd tijdens de conferentie ‘Durf te denken’ in de Utrechtse Jacobikerk, georganiseerd door ForumC in 2012. Opinie
Theoloog Alister McGrath kondigde in 2003 het einde van het protestantisme aan. Op de foto: McGrath gefotografeerd tijdens de conferentie ‘Durf te denken’ in de Utrechtse Jacobikerk, georganiseerd door ForumC in 2012. | beeld David Van Dam
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
We missen God. Zo laat zich de ‘jammerklacht’ van Gerard ter Horst over de protestantse eredienst zich lezen. We zijn precies als onze mede-, niet-gelovige Nederlanders: tot op het bot geseculariseerd. Wat nu?

De jammerklacht van Ter Horst over de protestantse eredienst (Gulliver 11 oktober) vat ik op als een vrucht van de Geest. Juist omdat de Geest mensen en hun ervaringen serieus neemt en daardoorheen werkt.

Vervolgens wil ik luisteren naar wat de Geest hierin zegt. Daarvoor zijn alle gelovigen nodig. Ik besef overigens dat mijn bijdrage verdacht is. Ik ben – ik zeg het maar eerlijk – predikant in een protestantse kerk. En ik zie het als mijn belangrijkste taak het evangelie te verkondigen (lelijk gezegd: te preken). Alle begrip dus voor degene die nu stopt met lezen.

Tegen de volhouders wil ik …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?