Minister houdt zesjescultuur in stand

Docenten hebben geen ruimte voor een eigen inbreng en geen vrijheid om in de schoolexamens het onderwijs van de toekomst vorm te geven. Opinie
Docenten hebben geen ruimte voor een eigen inbreng en geen vrijheid om in de schoolexamens het onderwijs van de toekomst vorm te geven. | beeld anp
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De zesjescultuur zegt niks over wat de leerlingen doen, maar vooral veel over de manier waarop we kinderen toetsen en hoe we examens afnemen. Het ministerie van Onderwijs zorgt ervoor dat we gemiddelde kinderen krijgen.

In onze moderne samenleving is ‘transparantie’ de norm. Banken, overheid, de sportwereld: allemaal putten ze zich uit in manmoedige pogingen hun klanten, burgers en fans ‘inzicht in het proces’ te geven. Uiteraard binnen bepaalde grenzen. Een nieuw bankschandaal is, zonder dat we ervan weten, ongetwijfeld alweer in de maak. Bij de overheid raakt nog weleens een bonnetje zoek. In de sportwereld is doping een zevenkoppige draak.

Kremlin

En toch: men probeert het tenminste. Wat een schril contrast met nog zo’n pijler onder onze beschaafde wereld: het onderwijs.

Het verantwoordelijke ministeri …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?