Managers aan het roer is schadelijk voor de kerk

Een dorpskerk bereikt veel meer mensen dan er officieel betalend lid zijn, bij doopdiensten, bruiloften, uitvaarten en belangrijke gebeurtenissen het dorp. Opinie
Een dorpskerk bereikt veel meer mensen dan er officieel betalend lid zijn, bij doopdiensten, bruiloften, uitvaarten en belangrijke gebeurtenissen het dorp. | beeld ap / Leon Neal
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De leider van de Anglicaanse Kerk van Engeland, Justin Welby, heeft een vernieuwingsagenda in gang gezet, een soort ‘Kerk 2025’. Enkele punten daaruit: meer en betere voorgangers, meer bestuurskracht bij kerkelijke leiders, meer geld naar projecten voor kerkgroei. Welby werkte in de olie-industrie voordat hij voorganger werd. Spreekt hij niet veel te veel managerstaal?

Op allerlei gebieden die Welby wil aanpakken, is inderdaad verbetering mogelijk. Maar wat ontbreekt is een visie op de kerk.

Is de kerk een ledenclub, die een nieuw businessplan nodig heeft, met een sterke CEO aan het hoofd en bijscholing voor het personeel? Of is het een gemeenschap, gebaseerd op relaties, die beter en dieper zouden mogen? Is de kerk misschien niet zozeer een organisatie, maar een familie, die een vaderfiguur nodig heeft?

Te veel vernieuwing in de kerk – van bovenaf opgelegd en haastig doorgevoerd – kan aanzienlijke en blijvende schade aanrichten.

pioniersplekken

Onlangs …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?